Geri dönüşüm odaklı çözüm geliştiren İngiltere merkezli Greyparrot, 2 milyon Euro yatırım aldı

Büyüyen atık krizine karşı geliştirilen geri dönüşüm bazlı sayısallaştırma ve otomasyon çözümü geliştiren İngiltere merkezli yapay zeka girişimi Greyparrot, erken aşama girişimlere yatırım yapan Speedinvest‘in liderlik ettiği turda 2 milyon Euro yatırım aldı.

Alınan bu yatırım, Greyparrot’un küresel pazardaki çözümünü geliştirmek ve ölçeklendirmek için kullanılacak.

Verimsiz geri dönüşüm sistemleri, artan işçilik maliyetleri ve geri dönüştürülmüş malzemeye uygulanan işlemler nedeniyle atıkların sadece yüze 14’ü geri dönüştürülmektedir. Bugüne kadar küresel ölçekte, her yıl üretilen 2 milyar ton katı atığın yüzde 60’ı çöplüklere ve depolama alanlarına dönüşerek büyük bir çevresel soruna neden oluyor. Ayrıca, bu pahalı manuel işlemin ölçeklendirilmesi zor olduğu ve atık tesisleri hakkında çok az bilgi aktarımı sağlandığı için, atıkların yüzde 1’inden daha azı takip edilebiliyor ve denetlenebiliyor.

Mikela Druckman, Nikola Sivacki, Dr. Marco Paladini ve Ambarish Mitra tarafından 2019 yılında kurulan Greyparrot, atıkları ölçekte izlemek ve sınıflandırmak için yapay zeka destekli atık tanıma yazılımı geliştirdi. İlk ürünleri olan Otomatik Atık İzleme Sistemi (Automated Waste Monitoring System), büyük atık akışlarını izlemek için atık ayırma tesislerinde hareketli bantlara yerleştirildi. Sistem, tesislerin geri dönüşüm oranlarını artırmasına yardımcı olmak için atık analizlerini yaparak farklı atık türlerini otomatik olarak tanımlıyordu.

Şirket geçen yıl, atık yönetimi endüstrisinin en büyük dönüşümünün zirvesinde olduğu bir zamanda faaliyete geçti. Çin’e atık ihracatını yasaklayan yönetmelik getirilmesi ile acil olarak yerel ve daha verimli geri dönüşüm ihtiyacını doğurdu. Bunun yanı sıra, iklim değişikliğine ilişkin tüketici endişeleri de arttı. Greyparrot bu süreç sonunda fırsatlarını değerlendirmek istedi, atığın finansal değerinin kilidini açmak için en doğru ve yaygın olarak kullanılan atık tanıma yazılımı geliştirdi. Bu iş fikri sayesinde gezegenimizi gelecek nesiller için temiz tutacağımızı belirten Greyparrot CEO’su Mikela Druckman: “Çözdüğümüz temel sorunlardan biri veri eksikliğidir. Tüketicilerin, markaların, hükümetlerin ve atık yöneticilerinin daha döngüsel bir ekonomiye geçiş konusunda taleplerini fark ediyoruz. Yaşadığımız dönemde derin öğrenmeyi kullanarak atık yönetimini daha fazla sayısallaştırma ve otomasyonla ilerleme için büyük bir fırsat var.” dedi.

Güncel İçerikler