Yasal e-imza platformu Leafinbox’ın yeni adı etikimza oldu

Sizlerle ilk kez Workup’ın ikinci dönemine seçilen girişim olarak tanıttığımız e-imza destekli elektronik belge yönetimi platformu Leafinbox, kurucu ortağı Erhan Tahminciler‘den aldığımız bilgi doğrultusunda isim değişikliğine giderek etikimza oldu.

Tahminciler platformun isim değişikliği kararını ülkemizde geçerli 5070 sayılı güvenli elektronik imza kanununun uygulanması ve e-imzanın teknik (PKI-Public Key Infrastructure) kullanımdan kaynaklanan farklılıklardan dolayı aldıklarını ifade etti.

İki markanın web sitesi de şu an aktif ancak Leafinbox markası yaklaşık 15 gün daha devam edecek, sonrasında sadece etikimza olarak devam edecek.

Özellikle Amerika ve İngiltere gibi Anglo-Sakson hukuk sisteminin aktif olduğu ve bir çok konuda beyan esas üzerinden gidildiği için e-imza uygulamalarında da farklılılar bulunmakta olduğunu ifade eden Tahminciler, pazarda yaygın olarak kullanılan bu ülkelerdeki uygulamalarda elektronik belge üzerine bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlar üzerinden fare ya da parmak ile görsel imza yapılarak süreçlerin yasal olarak kabul gördüğünü ifade etti. Biyometrik imza diye tarif edilen baskı-basıncı anlayabilen özel bir tablet ve kalem ile de çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Şuan için bu uygulamaların Türkiye’de yasal bir geçerliliği bulunmadığından 5070 sayılı elektronik imza kanununa uygun olarak çalışan e-imza (USB Token) veya mobil imza (SIM üzerine sertifika yüklenen) ile yasal imzalama işlemleri yapılmaktadır.

Bu yüzden isim değiştirerek etikimza olarak yoluna devam etme kararı aldı. Platformun çekirdeğinde tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen e-imza (PKI) API’si yer alıyor. Bu sayede e-imza ve mobil imza atmada yaşanan bir çok teknik süreci en pürüzsüz şekilde yönetebiliyor.

İmzalama sırasında Linux işletim sistemi hariç JAVA kurulumuna gerek olmadan çalışıyor. Windows işletim sistemleri için Chrome, Firefox ve Opera eklentileri ve bunlara ek olarak macOS işletim sistemli bilgisayarlar için Safari eklentisi üzerinden gerçekleşmektedir. Türkiye’de hizmet veren 3 operatörün (Turkcell, Vodafone, Turk Telekom) mobil imza servisleri ile entegre olarak çalışan platform mobil imza aboneliği olan kullanıcılar içinde kolay bir şekilde imza atmalarına olanak sağlamaktadır.

Etikimza içerisinden PDF imzalama (PadES LTV) ve genel imza (CadES XLong) seçenekleri ile standart olarak tüm imzalama işlemlerinde yasal zaman damgası kullanılarak e-imza atılabildiğini ifade eden Erhan Tahminciler ek olarak platformu aktif olarak kullanan 456 adet firmanın yer aldığını ve günlük ortalama 1000 adet dokümanın imzalanmasına aracılık ettiklerini belirtti.

Platformun restful yapısı ile çalışan etikimza API arayüzüde bulunmaktadır. Bu sayede çeşitli uygulamalardan (SAP, CRM, Salesforce yada şirket içi geliştirilen vb.) yapılan entegrasyon ile etikimza arayüzünü kullanmadan imza süreçleri başlatabilmeyi ve başlatılan süreçleri yönetebilmeyi kolay bir şekilde sağlamaktadır.

Erhan Tahminciler, platformu içerisinde yer alan müşteriler en çok e-imzalı banka talimatları, şirket yönetim kurulu kararları, sözleşmeler ve ıslak imza gerektiren çeşitli raporların imzalanmasında kullanmaktadırlar.

Güncel İçerikler