Normal televizyonları internet erişimi sayesinde akıllı televizyona çeviren medya alıcıları üreten Roku, yayın platformu Roku Channel‘ı yaygınlaştırmaya başladı. Kullanıcıların genellikle standart televizyonlarında ya da monitörlerinde Netflix, YouTube, Hulu ve Amazon Prime Video gibi servislere erişmek için satın aldığı cihazların üreticisi Roku bu kez kendi servisiyle diğer servislere rekabet ediyor.
Günümüzde dijital yayın platformları arasında her ne kadar Netflix en büyük pazar payına sahip olsa da benzeri hizmetler de aylık abonelik modeliyle Netflix ile rekabetini sürdürüyor. Ancak bir kullanıcının birden fazla platforma abone olması aylık abonelik modeliyle bütçelere yük olabileceği için dijital yayın platformları arasında henüz ciddi bir rekabet yaşanmıyor.
Roku Channel diğer platformlardan farklı olarak reklam modeliyle gelir sağlıyor
Muhtemelen aylık abonelik modeliyle diğer servislere rakip olamayacağının farkına varan Roku, Roku Channel ile ücretsiz bir şekilde 10 binin üzerinde içeriğe erişim vaat ediyor. Roku Channel platformu gelirini ise gösterdiği reklamlarla sağlıyor. Böylelikle kullanıcılar aylık bir ücret ödemeden Roku Channel’daki içeriklere erişebiliyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyetlerine başlayan Roku Channel, bu kez İngiltere’de de faaliyetlerine başlayarak Avrupa’da genişlemeyi hedefliyor. Tüm dünyanın evde kaldığı pandemi döneminde Roku Channel, İngiltere’de de performansını görerek servisin yaygınlaşmasını hedefliyor.
Her ne kadar bölgelerdeki içerik lisans anlaşmaları nedeniyle bir yayın platformu için bir ülke pazarına girmek zor olsa da Roku, artık yaptıkları işin sınırlı kalmadığını ve dijital hizmetlerin önümüzdeki günlerde yükselişini sürdüreceğini belirtiyor.
Roku Channel’ın uyguladığı model bazı ülkeler için farklı olsa da Türkiye için pek de yabancı değil. Türkiye’de Doğuş Holding bünyesinde faaliyet gösteren Puhu TV de içeriklere ücretsiz erişim sağlarken içeriklerde televizyona göre çok daha kısa olan reklamlar gösteriyor.
Roku Channel Türkiye’ye gelecek mi?
Roku Channel henüz dünyadaki lider pazarlarda faaliyetlerine yeni yeni başlarken yakın zamanda Türkiye’de faaliyete geçmesi pek de olası değil. Yine de Türkiye’de de Roku ürünlerinin satıldığını ve kullanıldığını düşündüğümüzde şirketin gelecek planlarında Türkiye pazarına girmek de olabilir.