Evlerimizde çalıştığımız şu günlerde nasıl daha verimli olabiliriz?

Yıllardır hayalini kurduğumuz home ofis sistemine zorunlu da olsa geçmiş  bulunmaktayız. Yanımızda çalışan ekip arkadaşlarımız yok. Belirlenen işe gidiş saatlerimiz ve çıkış saatlerimiz, yemek  saatlerimiz yok. Uymak zorunda olduğumuz onlara göre hareket ettiğimiz şirket politikalarımız yok. Tabi ki hala rapor vermek zorunda olduğumuz yöneticilerimiz var veya kendi kurmuş olduğumuz bir işimiz varsa kendimize ve ekibimize raporlamak zorundayız. Peki bizi bağlayan ve güdülenmemizi sağlayan bu şeyler yoksa nasıl kendi motivasyonumuzu koruyarak daha üretken olabiliriz?

1. Erken kalkın

Kabul ediyorum günün her saati bizim ve sabahın köründe kalkıp gitmemiz gereken bir yer yok. Fakat günün önemli bir kısmını uyayarak geçirmek bize yapmak istediğimiz şeyler için kısıtlı bir zaman bırakır. Daha önce yapmak istediğimiz fakat zamanın yokluğunu ve işleri bahane ederek başlayamadığımız hobilerimiz, kazanamadığımız alışkanlıklarımızın olduğunu biliyorum. Günün erken saatlerinde yapmak istediğimiz şeyleri hayata geçirerek günün geri kalan zamanını daha motive olmuş bir şekilde çalışarak geçirebiliriz.

2. En verimli zamanlarınızı belirleyin

Başarılı insanların çoğu sabah saatlerinde daha verimlidirler sizde onlar gibi sabah saatlerinde daha verimli olabilirsiniz fakat bu herkes için farklıdır.Kimimiz öğlen saatlerinde kimimiz akşam saatlerinde kendimizi daha verimli hissedebiliriz. En verimli olduğumuz saatleri belirleyerek o saatlerde yoğun ve odak isteyen işlerimizi halledebiliriz. Daha dağınık ve dinç hissetmediğimiz zamanlarda maillerinizi temizlemek gibi işleri halledebilir veya yeni hobiler edinebiliriz.

3. Gününüzü planlayın

 Artık en verimli olduğumuz zamanları biliyoruz ve buna göre günümüzü planlayabiliriz. Yapacağımız çok fazla şey varken beynimiz hepsi için aynı anda stres olabilir. Günü bir gün öncesinden planlamak ve yapacağımız şeyleri sıraya koymak beynimizin o an geldiğinde meşgul olmasını engeller bizde böylelikle yapacağımız şeye odaklanırız. Ayrıca yapacağımız şeyleri yazıya dökmek ve hangi işin ne kadar süreceğini realistik olarak belirlemek onları daha gerçekleştirilebilir kılar. Eğer 1 saatte bitebilecek bir işe 3 saat gibi bir vakit ayırırsanız emin olun 3 saatte biter bu da günü verimli geçirmenizi ve diğer işleri gerçekleştirmenizi engeller.

4. Molaları önemseyin

Molalarımızı belirlemek kalan işlerimizi daha verimli yapmak için bize yardım eder.  Dışarı çıkamadığımız için yürüyüş yapamasak da balkona çıkarak bir kahve içmek gibi kısa bir mola verebiliriz veya yemek yemek, evde spor yapmak gibi daha uzun molalar verebiliriz. İhtiyaçlarınızı karşılamak stresinizi ve gerginliğinizi azaltarak daha odaklı çalışmanızı sağlar; kendinize vakit ayırmak ise kalan işleriniz için daha motive hissetmenizi.

5. Masa başında olmadığınız zamanları da verimli hale getirin

 Genel olarak 5-9 saat aralığında uyuduğumuzu kabul edersek geri kalan 15-19 saatin hepsini masa başında geçirmiyoruz öyle değil mi? Yemek yapıyoruz, temizlikle uğraşıyoruz, ortalığı toparlıyoruz ve evde olduğumuz şu zamanlarda çocuğu olanlar çocuklarına vakit ayırabiliyor. İşte böyle zamanlarda vaktimizin boş geçtiğini düşünüyoruz çoğumuz. Size böyle zamanlar için sunacağım öneri sesli kitap dinlemek. Storytel uygulaması ile binlerce sesli kitabı telefonunuzdan dinleyebilirsiniz veya zamanın oldukça değerli olduğu günümüzde kitUP uygulamasıyla kitapların 15 dakikalık özetini dinleyerek dinlediğiniz kitabı okuyup okumayacağınıza karar vererek zamandan tasarruf edebilirsiniz.

6. Bi’ ödül yaratın

Kendi irademizle erken kalktık, bir sürü iş hallettik, yemek yaptık, çocuklara vakit ayırdık, temizliğin daha da önemli olduğu şu zamanlarda ciddi bir şekilde temizliğe vakit ayırdık. Artık bir ödülü hakettik. Biliyoruz ki işte geçirdiğimiz zamanlar uzadıkça izlemek istediğimiz film, belgesel, dizi listelerimiz uzadı. Trafikte geçen saatlerimiz arttı ve okunacak kitaplarımız da  birikti. İşimiz için kendimizi geliştirdik ama ilgimizin olduğu başka alanları geri planda bıraktık. Artık bolca zamanımız olduğuna göre kendimizi hep ertelediğimiz vakit ayıramadığımız bu şeylerle ödüllendirmenin tam zamanı.

Güncel İçerikler