Bartme: İkinci el eşyaların kişiler arasında değerinde takas olmasını sağlayan platform

İş Bankası’nın girişim hızlandırma programı Workup‘ın altıncı dönemine seçilen girişimlerden Bartme, ikinci el eşyaların değerinde ve hızlı el değiştirmesini sağlayan kişiler arası (C2C) eşya takas platformudur.

Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan Semih Kılıçgedik tarafından Nisan 2019’da İstanbul’da kurulan Bartme, ilk olarak kitap kategorisi ile başladı ancak yakın zamanda farklı kategorilerde de takas yapılmasına olanak sağlayacak. Şu an ödeyen müşterileri bulunmaktadır.

Bartme geliştirdiği makine öğrenme temelli algoritma ve uygulama içi sanal kur Barty ile sisteme yüklenen ürünlerin görece değerlemesini anlık yapmakta ve kullanıcılar arası çapraz takas imkanı sunmaktadır. Bu sayede ikinci el eşya satışlarındaki değer belirleme, marj kaybı ve uzun süren alıcı bulma sorunlarına çözüm getirmektedir.

Bartme Ekibi

8 kişilik bir ekipten oluşan girişimin fikrinin ilk çıkış noktası, Semih‘in bir makalede BDDK lisanslı Türk bir takas platformunun kurumlararası (B2B) dünyada oluşturduğu akıcı bir mal ve hizmet takas modelini keşfetmesi ile oldu. “Neden cebimde bir kişiler arası takas uygulaması yok?” dedi ve Bartme için kolları sıvadı.

Ayrıca “İnsanlara atıl duran ürünlerini ekonomiye kazandıracak, bilinçli tüketimi destekleyerek çevreye zararı azaltmayı amaçlayan kullanıcı dostu bir uygulama sunmak istiyoruz. Bilinçli ve yeni nesil tüketim konularında Bartme Topluluk programımız ile her meslek, hobi ve bölgeden farkındalık yaratacak takas toplulukları oluşturmak üzere yola çıktık.” dedi.

10 Kasım 2019’da yayınlanan iOS ve 25 Ocak 2020’de yayınlanan Android uygulamalarıyla, şu anda 2300’den fazla kayıtlı kullanıcı ve 650’den fazla tamamlanan takasa erişmiş durumda. 2021 yılının sonunda 2 milyon takasa ulaşmak istiyor.

Dünyada gelir modeli oturmuş ve sanal paracıkla takas yapan 2 oyuncu var. Amerika’dan Listia ve Kanada’dan Bunz. Semih, bu girişimlerden en büyük farkı olarak; makine öğrenmesi temelli değerleme algoritması olduğunu söylüyor. Sisteme yüklenen her ürünün görece değerlemesini anlık olarak yapabiliyor. Bu sayede kullanıcılar, takasa koyduğu ürünle havuzdan neleri alabileceğini daha tutarlı görebiliyor.

Güncel İçerikler