Apple, iOS 14 ve iPadOS 14 ile birlikte hangi yenilikleri getiriyor?

Apple’ın iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS işletim sistemlerinin yeni sürümlerini duyuracağı Worldwide Developer Conference (WWDC) her yıl olduğu gibi bu yıl da haziran ayında San Jose‘de düzenlenecek. Apple WWDC’ye kısa süre kala iOS 14 ve iPadOS 14 ile ilgili çeşitli bilgiler de ortaya çıkmaya başladı.

iOS 14 ve iPadOS 14 ile hangi yenilikler gelecek?

Apple Fitness uygulaması geliyor

Apple’ın yeni iOS sürümüyle birlikte sağlık alanında atacağı en önemli adım Apple Fitness uygulaması olacak. ‘Seymour’ kod adıyla geliştirilen Apple Fitness uygulaması, kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği premium fitness uygulamalarına benzer özellikleri taşıyacak ve ücretsiz olacak. Aynı zamanda Apple Fitness uygulamasının Apple Watch ve Apple TV uyumluluğu da bulunacak. Böylelikle kullanıcılar, hem akıllı saatlerinden hem de televizyonlarından fitness hareketlerini izleyebilecek ve takibini yapabilecek.

PencilKit ile Apple Pencil geliştiricilere açılacak

iPadOS 14 ile birlikte Apple Pencil’ın API’ları, PencilKit ile birlikte geliştiricilere açılacak. Böylelikle üçüncü parti geliştiriciler, Apple’ın hassasiyeti yüksek ve gerçeğe yakın kalem deneyimi sunan cihazı Apple Pencil’ı kendi yazılımlarına daha farklı şekilde entegre edebilecek.

iMessage yeni yetkinlikler kazanıyor

Apple’ın mesajlaşma servisi iMessage, sahip olduğu animoji ve memoji desteği, üçüncü parti uygulamaların entegrasyonu, Apple Music ile şarkı gönderme gibi yetenekleri sayesinde birçok mesajlaşma platformundan daha fazla özellik sunuyor. Ancak serviste ihtiyaç duyulduğu halde henüz olmadan belli başlı özellikler, iOS 14 ile birlikte iMessage’a eklenecek.

Kullanıcılar yeni sürümle birlikte grup içinde ‘@’ sembolünü kullanarak birbirini etiketleyebilecek, durum güncellemeleri paylaşabilecek ve mesajları okunmamış olarak işaretleyebilecek.

iPad ile fare desteği geliştiriliyor

iPadOS ile birlikte Apple, iPad kullanıcılarının kablosuz farelerini iPad’lere bağlamasına izin vermeye başlamıştı. Yine de bir erişilebilirlik desteği olarak sunulan fare yardımı, Mac’teki fareler gibi akıcı bir arayüz kullanımına izin vermiyordu.

Ortaya çıkan bilgilere göre Apple, iPadOS 14 ile birlikte iPad’teki fare deneyimini geliştirecek. Kullanıcılardan olumlu yorum alan fare desteği, Mac’tekine yakın bir deneyim sunarak ekrana dokunmadan akıcı arayüz kullanımına izin verecek.

iOS 14 ve iPadOS 14 ne zaman tanıtılacak?

Şu ana kadar hakkında kısıtlı bilgi ortaya çıkan yeni iOS 14 ve iPadOS 14, haberin girişinde de belirttiğimiz gibi Haziran 2020′de düzenlenecek Apple Worldwide Developer Conference ile birlikte gün yüzüne çıkacak. Sürümlerin sahip olacağı özellikler yapılacak olan tanıtımla birlikte resmiyet kazanacak.

Elbette Apple WWDC’nin corona virüs salgını nedeniyle iptal edilebileceği ya da ertelenebileceği de konuşuluyor. Apple tarafından henüz konuya ilişkin bir açıklama bulunmazken etkinliğin ertelenmesi halinde yeni işletim sistemi sürümlerinin bir çevrimiçi konferans ile duyurulması söz konusu olabilir.

Güncel İçerikler