Apple yapay zeka odaklı girişim Xnor.ai’yi 200 milyon dolara satın aldı

Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji yayını GeekWire’ın yayınladığı rapora göre Apple, yapay zeka odaklı girişim Xnor.ai‘yi satın aldı. 2017 yılında kâr amacı gütmeyen Allen Enstitüsü tarafından kurulan Xnor.ai yüksek verimli makine öğrenimi algoritmaları geliştiriyor.

GeekWire tarafından yayınlanan raporda Xnor.ai’nin Apple tarafından 200 milyon dolara satın alındığı belirtilirken Apple ya da Xnor.ai satın alma bedeliyle ilgili sessizliğini korudu. Satın alma süreci öncesinde ya da sonrasında şirketler tarafından duyurulmazken Apple, Xnor.ai’yi satın aldığına yönelik iddiaları doğrularken genellikle küçük teknoloji şirketlerini satın aldıklarında amaçları ya da hedefleriyle ilgili bilgi paylaşımı yapmayı tercih etmediklerini belirtti.

2017 yılında 2.7 milyon dolar ve 2018 yılında 12 milyon dolar yatırım alan Xnor.ai’nin her iki yatırım süreci Madrona Girişim Grubu liderliğinde ilerledi. Seattle merkezli şirket her iki turda da istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürdü.

Xnor.ai’nin CEO’su satın alımdan sonra şirketten ayrıldı

Apple satın almasından sonra faaliyetlerine Apple’ın Seattle ofisinde devam edecek olan Xnor.ai, mevcut ofisinden taşınmaya hazırlanırken Allen Enstitüsü, şirketin kurucusu ve CEO‘su Ali Farhadi‘nin artık şirkette çalışmaya devam etmeyeceğini de doğruladı. Ali Farhadi, Allien Enstitüsü’nün bağlı olduğu Washington Üniversitesi‘ndeki doçentlik görevini sürdürecek.

Xnor.ai satın alması Apple için neden önem taşıyor?

Apple piyasaya sürdüğü cihazlarda yüz tanıma, doğal dil işleme ve arttırılmış gerçeklik gibi teknolojileri tamamen buluttan bağımsız olarak cihazın içine yerleştirilecek bir yonga ile yapmak istiyor. Bu teknolojilerin özel bir yonga ile kullanılması hem cihazlar için performans artışı sağlıyor hem de verilerin barındırılması konusunda buluta göre daha güvenli bir ortam sunuyor.

Güncel İçerikler