Amerika Birleşik Devletleri Huawei yaptırımını 90 gün daha erteledi

Hatırlayacağınız üzere ABD Ticaret Bakanlığı verdiği bir kararla Huawei’nin Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirketlerle ticari ilişkiler kurmasını yasaklamıştı. Daha sonra uygulanan bu yaptırım Huawei’yi zor duruma sokmamak için 90 günlüğüne askıya alınmıştı.

İlk 90 günlük sürenin dolmasıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei yaptırımını yeniden askıya alıp almayacağı konuşulurken ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross askıya alma kararının 90 gün daha uzatıldığını duyurdu. Bu kararla birlikte Huawei 90 gün daha ABD’li şirketlerle ticaret yapabilecek. Bu da şirketin 90 gün daha Android lisansına sahip olacağını gösteriyor.

Sonrasında ne olacak?

Şimdilik Huawei’nin Google başta olmak üzere diğer ABD merkezli şirketlerle olan ilişkileri üç ay boyunca daha problemsiz bir şekilde ilerlerken bu süre bittiğinde ABD’nin nasıl bir karar alacağı merak ediliyor. Geçtiğimiz gün ABD Başkanı Donald Trump’ın “Huawei iş yapacağımız bir şirket değil.” açıklaması akıllarda daha büyük soru işaretleri yaratıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı yetkililerinin açıklamaları bu uzatma kararının Huawei’nin büyük zarara uğramadan kendini yaptırım uygulanması kararına hazırlaması için verildiğini belirtiyor. Eğer Çin ve ABD müzakereleri sonucunda iki taraf anlaşmaya varamazsa, Huawei’nin ABD olan ticari ilişkileri tamamen askıya alınacak. Bu da Huawei’nin Intel ve Qualcomm gibi şirketlerden teknoloji tedariği yapamasıyla birlikte Android lisansının da iptali anlamına geliyor.

İlginizi Çekebilir: Huawei’nin işletim sistemi HarmonyOS duyuruldu

Huawei kendi işletim sistemiyle yoluna devam edebilir

Eğer ABD ve Huawei ilişkileri normale dönmezse Huawei geçtiğimiz günlerde duyurduğu yeni işletim sistemi HarmonyOS ile yoluna devam edecek. Yaşanacak uygulama eksikliğini önlemek için uygulamalar Huawei’nin uygulama mağazası Huawei AppGallery’de yayınlanacak.

Yine de Huawei için uygulanan yaptırımın 90 gün daha ertelenmesi, şirketin ABD ile ilişkilerinin düzelebileceği anlamına geliyor.

Güncel İçerikler