iOS 13 ve iPadOS tanıtıldı: Yeni iOS ve iPadOS ile gelen tüm özellikler #WWDC19

Apple, San Jose’de düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı 2019 (WWDC 19) kapsamında iPhone ve iPod cihazlarında kullanılan iOS işletim sisteminin yeni sürümü iOS 13’ü duyurdu.

Yeni iOS 13, Apple kullanıcılarının uzun süredir beklediği özellikleri beraberinde getiriyor. iPad’ler ise iOS işletim sisteminden çıkarılarak, iPadOS adı verilen yeni bir işletim sistemiyle çalışmaya başlıyor.

iOS 13 ile gelen özelliklere ve hemen ardından iPadOS’in iOS 13’ten farklılıklarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

iOS cihazlar hızlanıyor

Yeni iOS 13 güncellemesiyle birlikte iOS cihazlardaki uygulamalar iki kat daha hızlı çalışacak. Ayrıca uygulamaların ve yazılım güncellemelerinin boyutu da küçültülecek.

iOS 13 ile birlikte karanlık mod desteği geldi

İlk kez geçtiğimiz yıl macOS’te karşımıza çıkan karanlık mod özelliği iOS 13 ile birlikte iPhone, iPad ve iPod cihazları için de kullanıma sunuldu. Kullanıcılar karanlık mod ile birlikte telefondaki dahili Apple uygulamalarını ve telefon arayüzünü karanlık görünümde kullanabiliyor. Ayrıca kısa bir süre sonra karanlık mod desteğinin birçok üçüncü parti uygulamaya da gelmesi bekleniyor.

Klavyeye kaydırarak yazı yazma özelliği eklendi

Uzun süredir üçüncü parti Android geliştiricilerinin sunduğu klavyelerde karşımıza çıkan, klavyede parmağı kaydırarak yazı yazma özelliği iOS 13 ile birlikte iOS’e de eklendi. Kullanıcılar böylelikle daha seri bir şekilde iOS cihazı üzerinden yazı yazabilecek.

Apple Music uygulamasına şarkı sözleri desteği geldi

Apple Music’in tvOS için duyurulan eş zamanlı şarkı sözleri özelliği iOS’e de eklendi. Apple Music kullanıcıları, şarkılarını dinledikleri esanda şarkı sözlerini de iOS cihazlarının ekranında görebilecek.

Anımsatıcılar uygulaması yenilendi

Birçok iOS kullanıcısı dahili Anımsatıcılar uygulamasını yetersiz bulduğu için üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç duyuyordu. Ancak iOS 13 ile birlikte yenilenen Anımsatıcılar uygulaması, bu durumu değiştiriyor.

Anımsatıcılar uygulamasına artık kullanıcılar fotoğraf ekleyebilecek. Aynı zamanda takip özelliği sayesinde oluşturduğu anımsatıcının detaylı adımlarını görerek tamamladığı zaman tamamladığını işaretleyebilecek.

“Apple ile Giriş Yap” servisi tanıtıldı

Yeni iOS sürümünün en öne çıkan özelliklerinden biri de “Apple ile Giriş Yap” servisi oldu. Kullanıcılar, tıpkı “Google ile giriş yap” ya da “Facebook ile giriş yap” gibi özellikler gibi Apple kimliğiyle uygulamalara giriş yapabilecek. Ancak bu servis, diğer rakiplerinden çok daha güvenli olacak.

Diğer giriş yapma servislerinde uygulamalar doğum tarihinizden e-posta adresinize kadar birçok özel bilginizi isterken Apple bu bilgileri istemeyecek. Üstelik, her uygulama için şifrelenmiş ayrı bir e-posta yaratacak ve böylelikle uygulamalar sizin kişisel e-posta verinize ulaşamayacak.

Apple Haritalar uygulanması yenilendi

Apple kullanıcılarının uzun süredir şikayetçi olduğu Apple Haritalar uygulaması, büyük özelliklerle birlikte yenilendi. Yeni Apple Haritalar ile birlikte haritalar çok daha yumuşak bir görünüme kavuşuyor ve haritalarda gezinmek daha kolay hale geliyor. Ayrıca Apple, 360 derece sokak görünümünde Google’ın fazlasıyla önüne geçecek bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Böylelikle kullanıcılar, gerçeğe daha yakın akıcılıkta sokaklar arasında gezebilecek. Bu özellik şimdilik Amerika Birleşik Devletleri’ni ilgilendiriyor.

Animojiler yenilendi ve Memoji sticker’ları eklendi

iOS 13 ile birlikte Apple, Animoji özelliğini de yeniledi. Artık kullanıcılar Animoji’lerini daha fazla geliştirebilecek hatta makyaj yapabilecek. Diğer bir önemli nokta ise Animoji’ler “Memoji Sticker” ile sticker haline geliyor.

Memoji sticker’ları sadece Animoji destekli Apple cihazlarında değil birçok iOS cihazda kullanılabilecek. Memoji’ler hem Apple mesajlaşma uygulamasında hem de WeChat gibi bazı üçüncü parti mesajlaşma uygulamalarında gönderilebilecek.

Yeni portre modu eklendi

iPhone 8 Plus ve üzeri iPhone sahiplerinin kullanabildiği portre modlarına bir yenisi daha eklendi. Kullanıcılar artık beyaz üzerine siyah görüntülerinin olduğu portre modunu çektiği portre fotoğraflara uygulayabilecek.

Fotoğraflar uygulaması geliştirildi

Fotoğraflar uygulaması yapılan geliştirmelerle birlikte daha detaylı bir şekilde fotoğraflarınızı kategorilerine ayırmaya başladı. Böylelikle Apple, tüm geçmiş fotoğraflarınızı en iyi albümlerle Fotoğraflar uygulamasında tutmanıza olanak tanıyor.

Ayrıca Fotoğraflar uygulaması üzerinden artık çekilen fotoğraflar daha detaylı olarak düzenlenebiliyor ve parlaklık ayarı gibi birçok görsel düzenleme, video düzenleme esnasında da harici bir uygulamaya ihtiyaç duymadan yapılabiliyor.

iPadOS, iOS’ten farklı olarak neler sunuyor?

Apple’ın mobil çalışma deneyimini geliştirdiği iPad cihazları, artık iOS işletim sistemi yerine iPad’e özel geliştirilen iPadOS ile çalışıyor. Yeni iPadOS, genel olarak iOS özelliklerini baz alsa da önemli farklılıkları iPad’lere getiriyor.

Yeni iPadOS ile birlikte kullanıcılar, daha ufaltılmış uygulama simgeleriyle tek bir ekranda daha fazla uygulama görebiliyor. Aynı zamanda kontrol paneli, ekstra bir pencere açmaya ihtiyaç duymadan uygulama menüsüyle aynı anda ekranda görünüyor.

iPad’lere USB bellek ve kamera gibi cihazlar bağlanabilecek

iPadOS, iPad cihazına diğer cihazlarındaki verileri aktarmak isteyen kullanıcılar için de güzel bir haberi beraberinde getiriyor. Artık iPad kullanıcıları, USB bellek, SD kart ve kamera gibi harici verilerin olduğu cihazlarını iPad’e bağlayarak verilerini iPad’e aktarabilecek.

Ayrıca iCloud Drive’a klasör paylaşımı özelliği eklendi.

Uygulama içinde uygulama açmak daha pratik hale geliyor

Daha önce iPad kullanıcıları bir uygulama tam ekranda açıkken ekranda harici bir uygulamayı pop-up olarak açabiliyordu ancak bu uygulamalar arasında geçiş yapmak pek de kolay olmuyordu.

iPadOS ile birlikte kullanıcılar, ekran içinde açılan ikinci uygulamalar arasında kolaylıkla tıpkı açık uygulamalar sistemi gibi geçiş yapabilecek. Ayrıca tek uygulamayı aynı ekranda iki farklı pencerede kullanmak da iPadOS ile mümkün olacak.

Apple Pencil’ın gecikme süresi düşürüldü

Apple Pencil ile kullanıcılar sadece 20ms gecikme süresiyle oldukça hızlı ve neredeyse fark edilmeyecek şekilde iPad’lerine notlar alabiliyor ve çizim yapabiliyordu. Yeni iPadOS ile birlikte Apple Pencil’ın gecikme süresi sadece 9ms’e düşürüldü.

Güncel İçerikler