Yakın ve ucuz akaryakıt istasyonlarını listeleyen BenzinLitre, Almanya’ya açılıyor

Bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin tamamında 12.806 farklı istasyon ile 65 binden büyük bir komünite olan BenzinLitre, Almanya’ya açılıyor.

Ekonomik koşulların ağırlaştığı şu günlerde pahalı ve ucuz akaryakıt arasında yapılacak tercih ile depo dolumunda 50 lira tasarruf sağlayabileceği sloganı ile yola çıkan ekip şu an sigorta ve dinlenme tesisleri gibi araç sürücülerinin bir çok talebine mobil uygulama üzerinden çözüm üretiyor.

BenzinLitre Almanya’ya açılıyor!

Almanya’ya yönelik olarak iOS ve Android uygulama platformlarında, 15 binden fazla akaryakıt istasyonu ve fiyatları veritabanında hazır olan girişim, Türkiye’de EPDK başta olmak üzere, fiyat otomasyonu ve lisans bilgilerini dinamik sağlama konusunda farklı kurumlar ile süreçler devam etmesine karşın Almanya’dan bu verileri API ile alabildi.

Türkiye’de akaryakıt fiyat bilgisini, istasyon sahipleri ve sürücüleri girerken, Almanya’da web-servisler ile anlık olarak merkezden alabiliyor. Geleneksel bir sektörde Türkiye ve Almanya ile işbirliği yapmanın yapısal farklılıkları mevcut. BenzinLitre faaliyete başlayalı 1 yılı geride bırakırken, akaryakıt sektöründeki büyük oyuncular ile farklı işbirlikleri geliştirmeye, online ve offline akaryakıt alma alışkanlıkları üzerine veri analizlerini derinleştirmeye devam ediyor.

Neden Almanya?

Kuruculara “neden Almanya” diye sorduk?

“Ciddi bir Türk nüfusunun da bulunduğu Almanya’nın tercih edilmesinin temel sebepleri Avrupa’nın en büyük otomotiv endüstrisini elinde tutması ve buradaki Türkler başta olmak üzere diaspora nüfusunun yüksek oluşu. Her yıl gurbetçiler Polonya, Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye gibi anavatanlarına turistik ziyaretlerini yaparken, kendi arabalarını kullanarak ulaşmaya çalışıyor. Biz buna “hanehalkı sürüş davranışı” adını verdik. Bu tip kullanıcıların temiz tuvalet, yeme-içme ve çocuklara yönelik tesis özellikleri ile ilgili ticari sürücülerden ayrı davranış eğilimleri olduğunu gözlemliyoruz. Şu ana kadar bu kapsamda yapılmış bilimsel bir çalışma bulunmuyor. Hem İstanbul Teknik Üniversitesi hem TUBİTAK tarafında projelerimiz ile enerji sektörüne fayda sağlayan veriler üretmeyi amaçlıyoruz. Yine yaptığımız araştırmalarda Doğu ve Güneydoğu Avrupa’da ülkeler arası bireysel araç trafiğinin yoğun olduğunu görüyoruz.

Bu davranış dünyanın herhangi bir yerine göre oldukça farklı. Bu anlamda, istasyonlardaki akaryakıt fiyatlarına ve istasyon tesis özelliklerine önceden erişebilmek, sürücüler için çok önemli bir hale geliyor. Örneğin, İtalya’dan İsviçre’ye kiralık arabası ile giden bir Amerikalı ile Almanya’da yaşayan gurbetçinin Türkiye’ye geliş serüveninde benzer istek ve talepler var. Ülkeler arası araba sürüş deneyiminde yakıt ve mola noktalarını iyileştirmeye çalıştığımız için Almanya’daki varlığımızı çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz yıl, her iki bayram döneminde BenzinLitre navigasyon listesinde TOP 5 içerisinde yer almış ve gurbetçiler tarafından memnuniyet ile karşılanmıştı. İlk talep o dönem bir kullanıcımızdan geldi: “Keşke Almanya dönüş yolunda Benzinlitre kullanabilsek” dedi. O günden bugüne uzun süre yeni özellikler ve Alman pazarına yönelik araştırma ve uygulamadaki yapısal çalışmalarımıza devam ettik. Gurbetçiler ile canlı test sonrasında, İngilizce ve Almanca versiyonlarını da yayına almak istiyoruz. Doğu Avrupa ülkelerine açılıp Almanya’dan Konya’ya araba ile gelecek kullanıcılarının kesintisiz deneyimini sağlayacağız.” açıklamasını yaptılar.

Güncel İçerikler