İlaç devi GSK, kanser ilaçları üreten Tesaro’yu 5.1 milyar dolara satın alıyor

İngiltere merkezli dev bir ilaç şirketi olan GlaxoSmithKline, kanser ilacı üretiminin derinlerine inmeyi hedefliyor. Bu hedefi doğrultusunda ilerleyen GSK, pazartesi gunu büyük bir hamle yaparak yumurtalık kanseri için ilaç üreticiliği yapan Tesaro‘yu, 5.1 milyar dolara satın alacağını söyledi.

Pazartesi gününden önce Tesaro’nun piyasa değeri %60 oranında artarken, GSK’nin değeri %6 düştü.

2017 yılında GSK, araştırma&geliştirme stratejisini yenilemek için Genentech ve Calico şirketlerinin yöneticiliğini yapmış olan Hal Barron’u Ar-Ge başkanı ve bilimsel görev şefi olarak işe aldı. Buna ek olarak şirket tüketici genetiğiyle ilgilenen 23andme adlı şirkete 300 milyon dolarlık yatırımda bulundu. GSK aynı zamanda temmuz ayı gibi vücudun bağışıklık sisteminde yeni tedaviler geliştirmeye yönelik araştırmalara odaklanacaklarını belirtti.

Hal Barron, PARP inhibitörlerinin kanser hastaları üzerindeki etkisinin azımsanarak hakettiği değeri görmediğine inandıklarını ve Zejula’nın hastalara yumurtalık kanserinde ön tedavi aşamasında BRCA pozitif olanların ötesinde bir fayda getireceği konusunda iyimser olduklarını söyledi.

Tesaro tarafından üretilmiş Zejula, yumurtalık kanseri tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Günde bir adet tüketilen haplar biçimindedir ve PARP inhibitörleri adı verilen kanser ilacı grubuna girer. Asıl olarak DNA’yı onarmak için hücreler tarafından kullanılan bir enzimi bloke ederler.

Piyasada  PARP inhibitörü olarak bilinen  tek ilaç Zejula değildir. Clovis Onkoloji Rubraca’yı üretti ve AstraZeneca’nın da Lynparza’sı var ve Pzifer’da Medivation ile olan anlaşmasıyla birlikte bir tane almıştır.

Güncel İçerikler