3D yazıcılar ürettikleri her nesneye parmak izini bırakıyor

Yakın zamanda hayatımıza giren 3D yazıcılar ürettiği her nesneye parmak izini bırakıyor. Buffalo Üniversitesi araştırmacıları 3D yazıcıların parmak izine sahip olduğunu ve tasarımlarda farkedilecek küçük farklılıkların olduğunu keşfettiler.

Kullanım alanı sınırsız olan 3D yazıcılar birçok soruna da çözüm sağlıyor fakat her teknolojinin olduğu gibi 3D yazıcıların da kötü kullanıma açık tarafları var. Isıya ve basınca dayanıklı ürünler çıkarabilen yazıcıları silah yapımı için kullanan kötü niyetli kişilere karşı  araştırmacıların keşfettiği cihaz parmak izi sayesinde 3D baskılı nesnenin katmanları incelenerek parçanın hangi makinede üretildiği tespit edilebilir olacak.

Yazıcının her plastik katmanındaki küçük desenleri, yazıcı modeli, filament, ön kısım boyutları ve diğer faktörler farklı izler bıraktığından nesnelerin ait olduğu cihazı tanımlayacak ipuçları sağlıyor ve keşfettikleri bu teknolojiye PrinTracker adını veriyorlar.

Bu işlem esas olarak plastik levha katmanlarından plastik nesne oluşturmak için uzun makaralar kullanan Makebot gibi FDM yazıcılarla çalışır. 3D tabanca basmak için kullanılan yazıcılar genellikle daha karmaşık ve daha pahalı olduğundan bireysel katmanlarda daha az değişiklik olabilir ve daha da önemlisi katmanları ayırt etmek de zor olabilir.

Araştırma ekibinin başında yer alan Wenyao Xu, ” 3D yazıcılar aynı standatta üretilmiştir ancak üretim sürecinde oluşturdukları donanımlarında yazdırdıkları her nesnede benzersiz ve değiştirilemez kalıplar oluşturan küçük değişiklikler var ” dedi.

Güncel İçerikler