3D Yazıcılar 2018’de dünyamıza neler katacak?

3D yazıcılar artık yeni neslin kopyalama/klonlama ürünlerinden ve her geçen gün hayatımıza yeni özellikleriyle hayatımıza dahil oluyor. Özellikle Rusya’da bir start-up olan 3D-prints evinin 24 saat içinde 6 milyon dolar ile büyümesi de dikkat çeken bir haberdi.

Peki 3D yazıcı ile dünyamıza giren en önemli gelişmeler için şöyle bir bakalım:

  • 3D yiyecekler çıktı ve bu konu hakkında epeyce olumlu yorumlar aldı. Ekonomiye olan etkisi konuşuldu ve ekonomik bir yol olabileceği ileri sürüldü.
  • Robotik Protezler ortaya çıktı, ayrıca sadece birkaç dakikalık süren ameliyat sayesinde kullanılabileceği söylendi.

Bunlara ek olarak yüz protezi, silahlar ve birçok medikal modeller ortaya çıktı.

Peki 2018’de bizi neler bekliyor ?

Şu anda da mikroskop ve teleskoplarda kullanılan nano-printing önümüzdeki yıllarda da oldukça popüler bir güç haline gelecek.

Belçika’da, öğrenciler işaret dili çevirip yorumlayabilecek bir robot kolu hazırlama aşamasındalar. Dünyadaki az sayıdaki işaret dili çevirmenlerinin bir sonucu olarak bu fikir ortaya çıkmış. Proje hala devam ediyor ve ilerleyebilecek birçok yönü var, fakat işitme engelli topluluğunu önemli ölçüde etkileyebilir.

Sıra ise 4D printing’de!

Peki nedir bu 4D’nin farkı? Uzmanlara göre, 4D basılı malzemeler çevreye uyum sağlayabilir ve yapılandırıldıktan sonra dönüşüm sağlayabilir. Bu programlanabilir madde çevre, nem vb. dış faktörlere tepki gösterebilir.

Teknoloji her zamanki gibi bizi şaşırtmaya devam ediyor ve 3D, 4D yazıcılar dünyamızı oldukça etkileyebilecek gelişmelerle karşımıza çıkıyor. Bu konudaki yeni start-upların karşımıza büyük yatırımlarla çıkacağı şimdiden belli, merakla bekliyoruz.

Güncel İçerikler