Sanal kokular ile dijital ortamda kokuların hissedilmesi sağlanıyor

IEEE sanal koku araştırma projesi dijital ortamda hissetmediğimiz tek duygu olan kokuyu hissetmeyi sağlıyor. Eski elektronik cihazlara benzeyen bir sistemle koku sinirini uyararak sanal koku oluşturabiliyor.

Sanal koku fikri son zamanlarda konuşulan konulardan biri alışveriş, yiyecek sektörü ve birçok farklı sektör için olması beklenen bir özellikti IEEE sanal koku proje kullanımı şimdilik tercih edilebilir şekilde değil çünkü kullanıcıların burnuna kablolar yerleştirilerek titreşimler sayesinde koku simüle ediliyor.

Projenin başında yer alan Malezya’daki Imagineering Institute’da kıdemli araştırma görevlisi Kasun Karunanayaka doktora konusu olarak internet üzerinden hisleri gönderebilmek için “Multisensory internet” oluşturmayı seçti aynı zamanda öğrencisi olan Adrian Cheok internet aracılığyla tavuklara elektronik sinyaller göndererek sarılma ve öpücük hissini yaratan çalışmalarıyla ünlüdür.

Deneyler sonucunda denekler en çok keskin kokulu olarak tarif ettikleri kimyasal kokuları algıladılar bazı insanlar ayrıca meyveli, tatlı veya odunsu olarak tarif ettikleri kokular olduğunu söylediler. Şuan en büyük sorun bu sanal kokuları insanların burnuna bir kablo yerleştirmeden hissettirmek. Sanal hislerimizin arasında koku hissi de mutlaka yerini alacaktır ama tüplerle olmayacağına kesinlikle inanıyoruz.

Tüm bunların yanında sanal koku sayesinde duyuları felç olmuş insanlara tekrar koku hissi sağlanabilir.

Güncel İçerikler