Scrubb: 1 alana 1 bedava kampanyalarında iki kişiyi eşleştiren uygulama

Scrubb, kullanıcıların AVM’lerde yarı fiyatına alışveriş yapmalarını sağlayan bir indirim uygulamasıdır. “1 alana 1 bedava” ve “2. ürüne indirim” kampanyalarında 2. kişiyi eşleştirip, karşılıklı birer ürün aldırarak yeni bir indirim modeli sunuyoruz. Yani tek kişi olarak fazla olan 2. ürünü almak yerine, tek ürünü indirimli sunuyor.

İstanbul merkezli olan Scrubb, Suat Özkan ve Tolga Koca (Ekipten ayrıldı) tarafından Mayıs 2017’de fikir olarak ortaya çıktı, tam 1 yıl sonra Mayıs 2018’de ise İTÜ Çekirdek‘le birlikte iOS ve Android cihazlarda kullanıma sunuldu.

Türkiye’de 2.5 milyar TL’lik pazar

Scrubb fikri Suat’ın AVM’lerde 1 alana 1 bedava kampanyasını görmesiyle ve sadece 1 tanesine ihtiyacı olmasıyla başladı. “Neden kendime bir partner bulup, aynı ürünün yarısını ödeyerek satın almayayım ki?” sorusunu sordurdu. Sonuç olarak sizin bir tane ihtiyacınız var ve ikincisi bedava ise, yanınıza bir arkadaş bulup aynı ürünün yarısını ödeyerek satın alabilirsiniz. Bu fikir, bir girişime dönüştü ve Scrubb ortaya çıktı. Ayrıca bu yöntem AVM’ler için de bir satış taktiği olarak kullanılabilir.

Scrubb (Fotoğraf: egirişim)

Yerel pazarda iki kişinin faydalanabileceği kampanyalarla pazardaki potansiyeline ulaşmak istiyor. Sonrasında ise indirimler konusunda öncü bir pazar ABD’ye açılarak globalde ses getirmek istiyor.

Kurucular pazar büyüklüğünden bahsederken; perakende sektöründe Türkiye’de 2.5 milyar TL’lik, globalde ise 50 milyar dolarlık kampanyalardan oluşan pazar olduğunu söylüyorlar.

Suat ve Tolga “1 alana 1 bedava kampanyası” ilgili şu açıklamayı yaptı:

“2015 yılında İngiltere’de 15 milyon ton yiyecek, 1 alana 1 bedava kampanyalarında çöpe atılmış (Kaynak: Wikipedia). Bu sadece yemek sektöründeki kayıp. Türkiye’de özellikle giyim sektöründe bu kampanyalar mevcut. İnsanlar ihtiyaç fazlası ürün alarak ekonomiye ve ekolojiye zarar vermektedir. Biz Scrubb hem ihtiyaç fazlası ürün almasını engellerken markalara da stoklarını daha hızlı, ekolojik ve verimli bir şekilde tüketmelerini sağlıyoruz.”

Girişimini ise diğer uygulamalardan ayıran özellik konusunda şunları söylüyor.

“Diğer indirim uygulamalarından farklı olarak, 1 alana 1 bedava ve benzeri kampanyalara odaklandık. Aslında fiyat avantajı olmayan, sadece fazla ürün seçeneği sunan kampanyaları, kullanıcılara fiyat avantajı ile sunuyoruz. Ayrıca sağladığımız sosyallik ile hem gerçek ürün yorumları sunarken hem de aynı zevklere sahip insanları buluşturuyoruz.”

Güncel İçerikler