OpenAI’nin robotik eli insan davranışlarını taklit için ek yazılıma ihtiyaç duymuyor

Elon Musk ve Sam Altman destekli OpenAI ekibi, robotlara elleri ile herhangi bir nesneyi kavrayabilen ve çeşitli şekillerde oynatabilmelerini sağlayan yeni bir sistem geliştirdi. OpenAI araştırmacıları, robotların simülasyon deneyimini kullanarak küpü döndürmek ve yönlendirmesini sağlıyor.

Robotlara her ne kadar insan özellikleri eklenilmeye çalışılsa da bazen bu pek mümkün olamayabiliyor. Örnek vermek gerekirse normal bir insan için herhangi bir elmayı ya da bardağı eliyle kavramak zor bir iş değil. Daha önce hiç görmediğimiz bir nesneyi bile kavrayarak güvenli bir tutuş sağlayabiliyoruz. Maalesef robotlar bu alanda geri kalabiliyor. Onların rastgele bir nesneyi kavrayabilmeleri için ona programlanmaları gerekiyor.

OpenAI araştırmacılarının bu soruna buldukları çözüm ise ilgi çekici. İnsan verilerini kullanmak yerine bilgisayarı bir simülasyonda yavaşça parmaklarını hareket ettirmeyi öğretiyor böylece pratik yaparak kavrama yetisi geliştirmesini sağlıyorlar.

Dactly adındaki sistem robotik elin birkaç saniyede bir nesneyi tutmanın binlerce farklı yolunu deneyip, sonuçları analiz edebiliyor ve bu verileri bir sonraki deneme için kullanabiliyor. Bahsedilen elin kendisi de çoğu robotik elden daha karmaşık olan Shadow Dexterous Hand.  Sistemin öğrenmesi gereken farklı nesneler ve pozlara ek olarak parmak uçlarının sürtünme miktarı, nesnenin rengi gibi başka özellikleri de mevcut.

Güncel İçerikler