Google, Çin eticaret şirketi JD’ye 550 milyon dolarlık yatırım yaptı

Google Çin pazarındaki genişlemesine devam ediyor. Bugün, e- ticaret platformu olan JD.com ile bir ortaklığa imza attı ve ardından stratejik ortağına 550 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Şirket zaten uzun zamandır Çin’deki şirketlere yatırım yapıyor ve Al Hub’ın da içinde bulunduğu ofisler açıyordu. JD.com ile yaptığı ortaklık ise sadece ülke sınırları içerisinde kalmayıp dünyaya açılacak. Ortak bir düzlemde bir araya gelecek olan şirketler; Avrupa, Asya ve Güneydoğu Asya’da faaliyet gösterecek. Ayrıca şirketler, “perakende çözümlerinin ortak gelişimi de dahil olmak üzere bir dizi stratejik girişimde iş birliği yapacaklarını” da dile getirdiler. Amaçlanan ise; JD.com’un tedarik zinciri ve lojistik teknolojisini geliştirirken aynı zamanda Google’ın müşteri portföyünü kullanarak yeni çevrimiçi perakende satışlar yapmak.

İlk olarak ortaklardan JD.com’un ürünleri, Google’ın alışveriş platformu olan Google.com’da  satışa sunulacak. Ancak ileride ortaklığın başka iş birliklerini de ardından getireceği açıkça görülüyor.

JD.com, NASDAQ hisse fiyatına göre tam 60 milyar değerlemeye sahip. Bunun yanında şirket, başka büyük kuruluşlar ile de ortaklıklara sahip. Bunlardan en öne çıkan isim ise Walmart. Şirket daha önce de otomatik depo teknolojisi, insansız hava araçları ve yeni nesil lojistik perakende şirketlerine de büyük yatırımlar yapmıştı.

Google’ın sahadaki en büyük rakibi Alibaba yerine JD.com’u desteklemesi ise ilgi çekici bulundu. Fakat bu ortaklığın asıl nedenlerinden biri ise JD.com’un en büyük yatırımcılarından Tencent olabilir. Çünkü daha önce Google ve Tencent bir patent paylaşım ortaklığı için bir araya gelmişlerdi.

Güncel İçerikler