Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 76 milyon dolarlık Afrika startup fonunu duyurdu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron VivaTech 2018‘de, 76 milyon dolarlık Afrika startup ​​fonunu duyurdu. Ardından AFD (Fransa Fon Ajansı) Dijital Görev Lideri Christine Ha, bahsedilen fon hakkında açıklamalarda bulundu. Ha’ya göre 76 milyon dolar olan fon üç parçaya bölünecek.

‘Afrika teknik ekosistemini geliştirmek için yapılacak yardım 11.7 milyon dolar. 5.8 milyon dolar ise yüksek potansiyele sahip tohum yatırım alan startuplara faizsiz krediler olarak sunulacak. Kalan 58 milyon dolar da A’dan C serisine kadar tüm startup yatırımları için kullanılacak.’

Bahsedilen yardım geliştiricilere, kuluçka merkezlerine ve kodlama programlarına hibe şeklinde dağıtılacak. Tohum yatırım alan startuplara prototiplerini geliştirmek ve lansmanlarını yapmaları için 100.000 dolara kadar destek sağlanacak. Risk sermayesi startup finansmanını yönetecek olan isim ise, kısmen AFD’ye ait bir özel sektör finansmanı olan Proparco.

Proparco zaten TLcom Capital ve Partech Ventures gibi Afrika odaklı fonlara yatırım yapıyordu. Christine Ha ise Proparco’nun öz sermaye hisselerini alacağını ve Risk Sermayesi fonlarına yatırım yapan sınırlı bir ortak olacağını belirtiyor.

Afrika’daki startup şirketleri ise bahsedilen hibeler için Proparco’nun Afrika’daki ofislerine başvuracak.

AFD ve Proparco Startup adaylarında Hangi kriterleri arayacak?

‘İş tasarımı, finansal hizmetlere erişim, enerji, sağlık, uygun fiyatlı ürün ve hizmetlere dair sorunları çözebilen genç, yenilikçi şirketleri hedefliyoruz.’ diyor Christine Ha. Hibeler ise 2019’dan itibaren hak kazanan startuplara verilecek.

Digital Africa, (Afrika’daki teknoloji ekosistemini desteklemek için kurulan bir Fransız hükümet girişimi.) kasım 2018’de startup girişimcilerine yönelik kaynaklarla yeni bir çevrimiçi platformu da piyasaya sürecek.

Güncel İçerikler