Vietnam’ın 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek internet yasası kişisel özgürlükleri kısıtlar nitelikte. Bu haftaki yeni yönetmelik, hükümetin interneti sansürleme konusundaki tutumunu güçlendiriyor. Bu yasayla birlikte hükümet yetkilileri ülkedeki internet kullanıcılarının kişisel bilgilerini ortaya çıkarmaya zorlayabilecekler ve interneti izleme konusunda geniş yetkilere sahip olacaklar.
Yasaya olan tepkiler ise artıyor
Uluslarası Af Örgütü bu kararı ‘insanların internette özgürce hareket edebilmek için güvenli bir yer bırakılmaması’ nedeniyle kınadı. Google, Facebook, Linkedln ve Twitter’ın da aralarında bulunduğu dev teknoloji şirketleri ise bu karardan oldukça endişeli. Bahsedilen internet sitelerini temsilen Asya İnternet Koalisyonu (AIC), hükümeti ülkenin dijital ekonomisinin zarar göreceği konusunda uyardı. ‘Bu karar Vietnam’da ifade özgürlüğü açısından yıkıcı sorunlara yol açıyor. Ülkenin baskıcı atmosferinde, online platformlar kullanıcıların fikirlerini paylaşabilecekleri tek sığınaktı.’
İnternetin sansürlenmesi Vietnam için yeni bir olay değil, ancak yasa devletin bu konularda yetki ve müdahale potansiyelini arttırıyor. Geçen yıl yaşanan tutuklamalardan sonra çıkarılan yasa halkı şaşırtmadı. Bu tutuklanmaların sebepleri ise çevrimiçi ortamda yaşanan tartışmalar, politikacıların eleştirilmesi.
Oluşturulan siber yasa online ortamlarda fikir ifade etmeyi önüne geçiyor. Ayrıca önümüzdeki sene hükumet resmi bir bina oluşturacak ve kullanıcıların kişisel bilgilerinin kendine verilmesi için yabancı internet şirketlerine baskı uygulayacak.
Vietnam halkı, yeni yasa hakkındaki hoşnutsuzluklarını dile getirdi. Bloomberg yasayı kınamak için yapılacak gösterilerin bu Pazar yasa oylamasından hemen önce gerçekleştiğini bildirdi.