Ant Financial, 14 milyar dolar C serisi yatırım aldı

Alibaba‘ya bağlı Ant Financial, 14 milyar dolarlık C serisi yatırım turunu kapattığını bildirdi. Yatırımın bir kısmı ABD doları diğer kısmı dan Çin RMB’si ile gerçekleşti. Yatırımı yapan şirketler arasında Singapur merkezli hükümet fonları GIC ve Temasek Malezya Ulusal Varlık fonu Khazanah Nasional Berhad var. Bunun yanında Warburg Pincus, Canada Pension Plan Investment Board, Silver Lake ve General Atlantic da bulunuyor.

Şirket elde edilen miktarı teknolojilerini geliştirmeye ve dış pazara açılmak için kullanacağını belirtti. Ant Financial CEO’su ve yönetim kurulu başkanı Eric Jing yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; ‘Geçtiğimiz 14 yıl boyunca kişiler ve küçük işletmelerin yaşamlarında katkımız olan dönüşümden gurur duyuyoruz ve bundan ilham alıyoruz. Yatırımcılarımızı, vizyonumuzu ve misyonumuzu paylaşan ortaklar olarak görüyor ve bu yolculuğa beraber çıkmaktan da memnuniyet duyuyoruz.’

Alibaba, 2014 yılında ABD’deki halka arzından kısa bir süre önce yaydığı Ant’a yatırım yapmıyordu. Ancak şirket geçtiğimiz günlerde Ant hisselerinin yüzde 33’üne sahip olmak için opsiyonunu kullandı. Halka arzın ardından şirket hızla büyüdü ve 2016’da 4.5 milyar dolar değerlendi ki bu büyüme zaten öngörülüyordu.

Ant Financial, son iki yılda nasıl bu kadar değerlendi?

Çin’in eski bir fintech şirketi olması büyük bir artısı. Çin’de 500 milyon tüketiciye hizmet sunduğu iddia edilen şirket ve Alipay denizaşırı ülkelerde dijital bankacılık ve yatırım hizmeti ile genişledi. Özellikle, Hindistan, Tayland, Kore, Endonezya, Hong Kong, Malezya, Filipinler, Pakistan ve Bangladeş gibi Asya ülkelerinin çoğunda yatırımlar gerçekleştirdi. Bu ülkelerde başka şirketler ile ortak işletmeler ve yeni işletmeler de kurdu. Ancak şirket, ABD hükümetinin 1.2 milyar dolarlık bir anlaşmanın önünü kesmesi sebebiyle MoneyGram’ı satın alma çabalarında başarısız oldu.

Ant’ın kazanımlarına bakacak olursak da şirket, geçen sene 1,4 milyar dolar kâr elde etti. ABD engeline rağmen küresel bazda 870 milyon tüketiciye ulaştığı biliniyor.

Güncel İçerikler