200 milyon doların üzerinde satışı gerçekleşmiş 4 Türk girişimi

Herkesin hayalidir, bir girişim kurup büyütüp, sonrasında tüm hisselerinin satışını gerçekleştirmek. Bu satış kelimesini startup ekosisteminde “Exit” terimiyle de sık sık görebilirsiniz.

Türkiye’de büyüklü küçüklü rakamlarla satışı gerçekleşen girişimler olsa da, birazdan aşağıda isimlerini sayacağımız 4 girişim, 200 milyon doların üzerinde bir miktarla hisselerinin tamamını global markalara toplamda 1 milyar doların üzerinde sattı.

Bu satışların gerçekleşmesi, yabancı yatırımcıların bakışlarını Türkiye’ye çevirdiğini söyleyebiliriz. Biz Türkiye olarak yeni girişimlerimizle, yapılan yatırımlarla henüz emekleme aşamasındayız. Düşe kalka öğreniyor, bu tür satışlar ile yeni adımlar atıyoruz. Önemli olan yabancı sermayenin bu ülkeye girmesi, gözlerin bu topraklara çevrilmesi. “Demek Türkiye’den de böyle girişimler çıkabiliyor?” sorusunu sordurmamız en güzel örneklerden biri olarak verilebilir.

Yemeksepeti: 589 milyon dolar

2001 yılında Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Gökhan Akan, Cem Nufusi tarafından kuruldu. 14 yıllık bir sürecin ardından 589 milyon dolara Delivery Hero‘ya satıldı.

Gram Games: 250 milyon dolar

2012 yılında kurulan Kaan Karamancı ve Mehmet Ecevit tarafından kuruldu. 5 yıllık bir sürecin sonunda 2018 yılında 250 milyon dolara Zynga‘ya satıldı.

GittiGidiyor: 217.5 milyon dolar

2000 yılında Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu, Tolga Kabataş tarafından kuruldu. 2011 yılında dünyanın en büyük eticaret sitelerinden eBay‘e 217,5 milyon dolara satıldı.

Markafoni: 200 milyon dolar (%71 hissesi)

2008 yılında Sina Afra, Tolga Tatari ve Ahmet Emre Sarı tarafından kuruldu. 2011 yılında Allegro tarafından %71 hissesi 200 milyon dolara satın alındı.

Biz de Yemeksepeti, Gram Games, Gittigidiyor ve Markafoni kurucularını tebrik eder, yeni girişimcilere ilham olmasını dileriz.

Güncel İçerikler