Dünyanın en büyük küçük işletme odaklı teknoloji sağlayıcısı GoDaddy, bu ay için küçük işletmelerle Y kuşağına yönelik pazarlama önerileri paylaştı. TÜİK verilerine göre 2017 yıl sonu itibarıyla Türkiye nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan Y kuşağı, beklentilerini karşılayan markalardan alışveriş yapmaya hazır.
GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Y kuşağına ‘Dijital Yerliler’ de denmesinin bir sebebi var. Onlar, dijital teknolojinin hakim olduğu bir dünyada yetişen ilk jenerasyon. Bu, dijital dünyayla bağlantılı, sosyal medyayı akıllı kullanan, çevreye duyarlı, sağlık konusunda bilinçli, fiyat araştırması yapan akıllı tüketici grubu beklentileri karşılanmadığı sürece cüzdanlarını açmaya meyilli değil. İhtiyaçları olan tüm bilgiler parmaklarının ucunda olduğundan, satın almadan önce araştırma ve karşılaştırma yapıyorlar. Ramazan ayında küçük işletmelerin Y kuşağının onlarla iletişime geçmesini sağlamak için sebepler sunması gerekiyor, bunu da onlar için neyin önemli olduğunu keşfederek yapabilirler.”
Satın alma öncesindeki ve sonrasındaki davranışlara önem verin
GoDaddy, MediaPost’a göre bir araştırmanın Y kuşağının satın alımlarının yüzde 53’ünün hâlâ fiziksel mağazalardan yapıldığını gösterdiğini belirtti. Durum böyle olsa da Alliance Data’nın yaptığı bir araştırma yüzde 84’lük bir kesimin mağaza içindeyken alışveriş yardımı almak için cep telefonlarını kullandığını gösteriyor. Alliance Data’nın araştırmasına göre cep telefonları alışveriş sonrası da kullanılıyor; Y kuşağının yüzde 16’sı satın aldıklarını sosyal ağlar üzerinden paylaşıyor ve yüzde 22’si arkadaşlarının sosyal aktivitelerinden etkileniyor.
Y kuşağının teknolojiyle olan ilişkisinin onların alışveriş davranışlarını belirlediğini vurgulayan Maruzzi sözlerine şöyle devam etti: “Onları önceki nesillerden farkı kılan şey, alışveriş için kendi yöntemlerini oluşturmaları. İlk olarak bir ürünü internette arıyorlar. Sonra ürün hakkındaki yorumları okuyorlar. Daha sonra arkadaşlarına danışıyorlar. Bir ürünü almaya karar verdiklerinde fiyat karşılaştırması yapmak ve indirim aramak için alışveriş sitelerine giriyorlar. Gerçekten farklılaştıkları yer ise alışveriş sonrası davranışları. Bir ürünü kullandıktan sonra fotoğrafını çekip düşüncelerini sosyal medyada paylaşıyorlar. Bu, küçük işletmelerin beklentileri başarıyla karşılaması durumunda, Y kuşağının onlar için marka elçileri olabileceği anlamına geliyor.”
Bağlantı kurmaya, şeffaflığa ve fark yaratmaya odaklanın
BKM’nin (Bankalararası Kart Merkezi) 2017 verilerine göre, Ramazan döneminde kredi kartları ile 4,1 milyar TL’lik alışveriş yapıldı. Bu alışveriş yapan kitle içinde Y kuşağı da bulunuyor; küçük işletmeler de onlara ulaşmak için bağlantı kurmaya, şeffaflığa ve fark yaratmaya odaklanabilirler:
- Bağlantı kurmak: Y kuşağı zincir marketlerden alışveriş yapmak yerine yerel ekonomiye katkıda bulunmayı tercih ediyor, ki bu küçük işletmeler için çok iyi bir haber. Bu durumun avantajından yararlanmak için küçük işletmeler, yerel, küçük platformalarını vurgulayan pazarlama stratejileri oluşturarak ve işletmelerini ulaşılması kolay hale getirerek Y kuşağını hedefleyebilirler.
- Fark yaratmak: Fark yaratma, hayırseverlik ve iyilik yapma konuları özellikle Ramazan ayı boyunca dikkat çekiyor. Y kuşağı, bir şey satın aldığında dünyayı olumlu yönde etkileyerek fark yarattığını hissetmek istiyor. Küçük işletmeler, ürünlerini satın almanın bunu nasıl gerçekleştireceğine değinerek, Y kuşağının satın alma kararlarını olumlu yönde etkileyebilirler.
- Şeffaflık: Küçük işletmeler, doğru değerleri, kişiliği ve iletişimi olan otantik bir itibara çapraz medya kanalları ve cihazları arası bir marka varlığıyla Y kuşağına ulaşabilirler. Dijital ve sosyal medya platformlarında varlığınızı geliştirmek ve geri bildirimlerinizi iyileştirmek için çift yönlü, açık bir iletişim kurun.
Maruzzi sözlerini şöyle noktaladı: “Y kuşağı için alışveriş deneyimi bir ürünü internette aramakla başlıyor. Küçük işletmeler, GoDaddy’nin Web Sitesi Mimarı ile bir saatten kısa bir sürede profesyonel bir web sitesi kurabilir ve internette bulunur olma yolunda ilk adımı atabilirler. Sosyal medya platformaları ve e posta pazarlama gibi araçlara birlikte kullanıldığında, online bir varlığa sahip olmak, küçük işletmelerin ulaşılabilir olduklarını ve ürünlerini satın almanın nasıl bir fark yaratacağını Y kuşağına göstermelerine yardımcı olabilir.”