Amazon, genişlemesini aşırı vergi yükü sebebiyle durdurdu

Amazon şaşırtıcı bir şekilde büyümeye devam etse de aksilikler peşini bırakmıyor. Perakende devi bu hafta Seattle Şehir Konseyi ile, açıklanması beklenen şehir vergileri yüzünden karşı karşıya geldi ve ikinci genel merkezinin, Kuzey Amerika inşaatını durdurdu.

Yeni yasa Seattle konut krizini ele almak için tasarlandı ve bu yasa ile birlikte uygun fiyatlı konutların finanse edilmesi amaçlanıyor. Seattle Konseyi’nin, büyük şirketlerden yılda 20 milyon dolar gibi bir vergi ücreti talep etmesi bekleniyor. Ayrıca işverenlerden saat başına 26 sent ya da her yıl çalışan başına 500 dolar almayı planlıyor. Bu yasa teklifiyle Amazon’un yeni  merkezine taşınmasını engellemek ve şu an var olan merkezinde kalmasını sağlamak amaçlanıyor.

Şirket sözcüsü, The New York Times ile yaptığı söyleşide bu durumu ‘seçenekleri değerlendirme’ olarak tanımlıyor ve ekliyor; ‘Bütün inşaatın durdurulması planı seçim sonuçlarına bağlıydı. Taşınma işi görünüşe göre Seattle Şehir Konseyi’ni hazırlıksız yakaladı.’

Seattle, neden Amazonun kalmasını istiyor?

Şehrin gelir kaynağı olan Amazon, eğer yeni merkezini Kuzey Amerika’da açarsa Seattle’daki eleman alımlarını artık durduracak, birçok eleman ikinci merkeze geçiş yapacak ve kentin ekonomik hayatında yavaşlamalar meydana gelecek. Amazon tüm bu engellere rağmen hala inşaatı devam ettirirse de Seattle merkezi ağır vergi yükü altında çalışma hayatına devam edecek.

Kentin belediye başkanı Jenny Durkan bir gazeteye verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı. ‘Amazon’un bu kararının çok fazla iş kolunu etkilemesinden dolayı derin endişe duymaktayız. Bunun yanında acilen şehrin evsizler ve ekonomik kriz sorunlarına çözüm getirmeliyiz.’

Sonuç olarak kent yetkilileri, şehrin gelir kaynağı Amazon’un taşınmasını engellemek için ellerinden geleni yapıyor. Amazon’a göre ise ana merkezleri hangi toprakta olursa olsun asıl önemli olan binalarına gelen kurumsal vergi miktarlarına indirim yapılması.

Güncel İçerikler