Google, 2018 yılının ilk çeyreğinde yatırımcıların yüzünü güldürdü

Google’ın ana kuruluşu olan Alphabet, günün ilk yarısında güzel bir haberle kamuoyunun karşısına çıktı. Alphabet, yılın bu çeyreğinde sektörel büyümesini, geçen seneye göre önemli ölçüde arttırdığını ilan etti.

Bu yılın ilk çeyreğinde Google kazancını, geçen seneye göre %26 artışla beraber 31.16 milyar dolara katladı. 2016 ilk çeyrek ve 2017 ilk çeyrek arasında Google’ın kazancı %22 olarak görülüyor. Tıklama başına ücretlendirmenin getirdiği kazanç düşmesine rağmen, şirketin kazançlarını arttırması hızla büyüdüğünü gösteriyor.

Daha önce Alphabet’in yan projeleri olan Loon (ücretsiz internet dağıtan balon projesi) ve sürücüsüz araçlardan elde edilen kazanç, mali kayıpların azalmasını sağladı. Tarayıcı hizmetinin yanında bahsedilen projelere kaynak ve zaman ayırması Google’ın yüzünü güldürdü. Kazançların arttığı bu dönem aynı zamanda Google’ın Uber ile anlaşmasından sonraki ilk çeyrek. Bu veriler iki sürücüsüz araç devi Uber ve Google’ın Waymo’su arasındaki çekişmenin nihayet sonlandığını gösteriyor.

Google’ın 2018 yılının İlk çeyreğinin karnesi şu şekilde;

  • Gelir: 31.16 milyar $ (Wall Street Borsası’nın geçen seneki %26’lık büyümesiyle elde ettiği 30.26 milyar dolardan fazla)
  • Kazanç: Hisse başına düşen pay 9.93 dolar (Wall Street’in 9.28’lik payına kıyasla.)
  • Diğer Gelirler: 4.35 milyar dolar (Geçen senenin birinci çeyreğindeki 3.27 milyar dolara kıyasla.)
  • Diğer Beklentiler: 150 milyon dolar (Geçen senenin ilk çeyreği 132 milyon dolar.)
  • Beklenen Kayıplar: 571 milyon dolar (Geçen senenin ilk çeyreğinde bu rakam 703 milyon dolardı.)
  • Müşteri Edinme Maliyeti Kazancı: %24
  • Etkin Vergi Oranı: %11 (Geçen senenin ilk çeyreğindeki %20’den daha az.)

Sonuç olarak; Google borsaya cevabını vermiş oldu; Wall Street’in beklentisiyle kıyaslandığında değerini arttırdığı görülüyor. Yatırımcılar 30.36 milyar dolarlık gelir karşılığında hisse başı 9.35 dolarlık kazanç arıyorlardı ancak Google beklentileri aştı ve %2’ye yakın oranda değerlendi. Borsada Microsoft ve Amazon’un yanı sıra Apple’ı -pazardaki en değerli şirketi- yakalamak için 10 milyar dolarlık bir değer kazandı. Bu arada Google genişletilmiş işlemlerde, yatayda olmasına karşın %5’e kadar yükseldi.

Güncel İçerikler