Toplamda 1.7 milyar dolar yatırım aldıktan sonra batan 10 Startup

Sadece girişimcilik dünyasının değil, yaşadığımız dünyanın da değişmez bir kuralı olarak yaşam varsa eğer ölüm de var. Silikon vadisinde de işlerin çok farklı olduğunu söyleyemeyiz. 2017’nin sonlarına yaklaşmışken bu yılı en fazla yatırım alıp batarak kapatan şirketlere bir göz atalım. Bu şirketlerin tamamı toplam 1.695 milyar dolar risk sermayesi yaratmışlardı. Fakat şimdi sözü edilen bu sermaye artık yok. Ve yatırımcılar bu şirketlerin halka arz yoluyla ya da satın alınmaları halinde bile sıfır noktasına ulaşamayacakları görüşündeler.

Kullanılmış arabaları satmak isteyenlerle alıcıları buluşturan 560 milyon dolar değerindeki Beepi’nin Şubat’ta batmasından, Kasım ayında yaklaşık 235 milyon dolarlık değeriyle akıllı kulaklıklar yapan Doppler Labs’ın batmasına kadar gelen, 2017 yılının yüksek yatırımlar alarak batan 10 şirketini gelin birlikte inceleyelim.

Beepi: 2013 – Şubat 2017

Yatırım: 150 milyon dolar / En yüksek değeri: 560 milyon dolar

Araba alıcılarını ve kullanılmış arabalarını satmak isteyenleri bir pazar yerinde buluşturan Beepi Şubat ayında kapılarını kapattı. Aynı pazarda yer alan Fair.com ve Del Grande Dealer Group bu startup’ı almayı düşündülerse de en sonunda vazgeçtiler. Sonuç olarak da Beepi parasız kalarak battı.

Quixey: 2009 – Şubat 2017


Yatırım: 133 milyon dolar / En yüksek değeri: 600 milyon dolar

Uygulamaların yer aldığı bir mobil arama motoru olan Quixey, Şubat’ın sonunda tüm çalışanlarını işten çıkardı. Mart 2016’da kurucu ortakları ve aynı zamanda CEO olan Tomer Kagan’ın değiştirilmesine rağmen görünen o ki uygun bir gelir kaynağı yaratamadılar ve bu yüzden ayakta kalamadılar.

Yik Yak: 2013 – Nisan 2017

Yatırım: 73 milyon dolar / En yüksek değeri: 400 milyon dolar

Anonim sosyal medya uygulaması olan ve birkaç kez kolej tacizi skandalının ortasında kalan Yik Yak, kullanıcıları kendi platformunda tutmak için çok uğraş verse de 28 Nisan’da kapanacağını duyurdu. Yik Yak’ın mühendislik ekibini ise kapanmasından günler önce bir ödeme şirketi olan Square 3 milyon dolara satın aldı.

Maple: 2014 – Mayıs 2017

Yatırım: 29 milyon dolar / En yüksek değeri: 115 milyon dolar

New York’ta kullanıcıların kapısına yemek teslimi yapan Maple 8 Mayıs’ta kapandı. Maple, üst düzey restoran şirketi olan Momofuku’nun şefi ve kurucusu David Chang’ın desteğiyle gurmelerin sevgili haline gelmişti. Benzersiz hizmetleri karşılığında aldıkları ücret içinde hem de bahşiş hem de teslim ücretleri dahildi ve gönderilen her yemeğin yanında ücretsiz bir gurme kurabiyesi hediye ediyorlardı.

Müşteriler, Maple’ın broşürlerinde asıl Maple kurabiyeleri yerine başka bir kurabiye fotoğrafı koyulduğunda bir şeylerin döndüğünü anlamışlardı. Ekibinin bir kısmı Birleşik Krallık’tan daha büyük gıda dağıtım hizmeti Deliveroo tarafından satın alındı.

Sprig: 2013 – Mayıs 2017

Yatırım: 57 milyon dolar / En yüksek değeri: 110 milyon dolar

Sprig ise aynı pazarda yer alan farklı bir yemek dağıtım şirketi. Lezzetli ve kaliteli yemek servisiyle San Francisco merkezli olan şirket son yemek teslimatını 26 Mayıs’ta gerçekleştirdi. Sprig 15 dakika içinde yerel ürünleri kullanıcıyla buluşturmayı vaat etmişti. Fakat iş modeli Steamless gibi düşük maliyetleri rakiplerinin modelleriyle karşılaştırıldığında pek de sürdürülebilir değildi.

Sprig’in websitesine kurucusu ve CEO’su olan Gagan Biyani’ni bıraktığı notla şunları söyledi “Yemek üretiminin ve dağıtımının belirli bir ölçekte yapılmak zorunda olmasının yarattığı karmaşa büyük bir zorluktu.”

Hello: 2012 – Haziran 2017

Yatırım: 40 milyon dolar / En yüksek değeri: 300 milyon dolar

Kullanıcıların uyku düzenlerini takip eden ve bilekte durmak yerine odada bunu yapabilme özelliğine sahip olan bir şirketti Hello. Bir alıcı bulamadığı için Haziran ayında kapılarını kapadı.

Kickstarter’da piyasaya sürülen Hello, kendi cihazına Target ve Best Buy gibi kazanç sağlayan parekendecilerin raflarında yer bulmuştu. Ama yine de böyle büyük başarılar bile Hello’nun sonsuza dek uyuyacak olmasına engel olamadı.

Jawbone: 1997 – Temmuz 2017

Yatırım: 1 milyon dolar / En yüksek değeri: 3 milyon dolar

Jawbone fitness izleyicilerine ve taşınabilir hoparlöre odaklanmasıyla giyilebilir cihazlarda bir öncüydü. Fakat satıcılarına ödeme yapmak için epey zorlandı. Temmuz ayında Jawbone kapandı ve mallarını elden çıkarmaya başladı. Onun yerine, şirketin kurucusu ve CEO’su Hosain Rahman, sağlık donanım ve yazılım alanında Jawbone Health Hub adı verilen yeni bir şirket kurdu.

Juicero: 2013 – Eylül 2018

Yatırım: 118.5 milyon dolar /bEn yüksek değeri: 270 milyon dolar

Bir meyve suyu makinesi olan Juicero, 2013’te yatırım almaya başladı ancak 2016’ya kadar ortaya bir ürün koymadı. Sadece bir yıl sonra, yatırımcılar 270 milyon dolarlık şirketin en büyük sırrını keşfetti: 400 dolarlık makine torbaları dışına sıkıştırmanın yanı sıra başka bir şey yapmıyordu. Ve bu torbalar kolayca boşaltılabilirdi.

Şirket, yatırımcılardan bekleyen milyonlarca dolara mal olan yeni bir finansman turunda başarısız oldu ve mali tıkanıklığından asla kurtulamadı.

Raptr: 2008 – Eylül 2017

Yatırım: 44 milyon dolar / En yüksek değeri: 170 milyon dolar

Oyuncular için sosyal paylaşım ağı olan Raptr, neredeyse on yıl sonra, Eylül ayında kapandı. Sağladığı hizmetle kullanıcılar arkadaşlarının hangi oyunları oynadıklarını izleyebildiler ve ve uzaktan çok oyunculu oyunlar oynamaları kolaylaştı.

Raptr, tekliflerini oyun optimizasyonunu da içerecek şekilde genişletse de, daha fazla oyun şirketi benzer hizmetleri sunduğu için şirket giderek faydasız hale geldi ve kilit ortaklıklarından biri olan AMD ile ortaklığını da kaybettikten sonra da 2016’da kötü gitmeye başlayarak Eylül 2017’de battı.

Doppler Labs: 2013 – Kasım 2017

Yatırım: 51 milyon dolar En yüksek değeri: 235 milyon dolar

Doppler ilk kulaklıklarını 2013’te piyasaya sürdüğünde, yatırımcılara bunu kullanıcıların deneyimlerini özelleştirmelerini sağlayacak süper akıllı kulaklıklar hayaliyle sattı. Normal bir konuşma sırasındayken dışarıdaki her sesi engelleyen kablosuz Here One kulaklıkları Apple’ın Airpods’u ve Google’ın Pixel Buds kulaklıklarıyla rakip olarak konumlanmıştı. Ancak satışlar yavaştı ve şirket, işinde kalmak için gerekli fonlamayı sağlayamadı.

Luxe (Batmaktan son anda kurtuldu)

Yatırım: 75 milyon dolar / En yüksek değeri: 110 milyon dolardan fazla

Vale ile park uygulaması Luxe için işler bu yıl iyi gitmiyordu. Şirket, Nisan ayında, birkaç park alanı satın almasının hemen ardından önce uygulamayı daha geleneksel bir vale servisine dönüştürdü ve sonra uygulamasını durdurdu. Büyük bir ürün pivotu vaatlerinin yanı sıra Uber gibi şirketlerden edinilen söylentilerle Luxe, İsveçli otomobil üreticisi Volvo tarafından Eylül ayında satın almadan önce ayakları üzerinde durmayı başardı. Volvo ve Luxe anlaşmanın koşullarını açıklamadı ancak bu satın almayla Luxe’e 75 milyon dolar koyan yatırımcıların memnun oldukları aşikar.

Güncel İçerikler