Franchise sahibi olmadan önce bilmeniz gereken 7 şey

Bazen sıfırdan bir iş kurarsınız bazen de hali hazırda işleyen bir işe ortak olursunuz. Ortaklık direkt işi beraber de yapmak olabilir, bir markanın temsilciliğini alıp kendiniz de aynı işi kendi başınıza devam ettirebilirsiniz.

Franchise ise yukarıda dediğimiz gibi, başkasının markası ile iş yapmak anlamına geliyor. Merkeze doğrudan bağlı olmuyorsunuz, ancak bağlı olmamak markayla ilgili herşeyi kendi başınıza yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Bir Franchise sahibi olmadan önce aşağıdaki maddeleri bir kere gözden geçirin.

Ne kadara mal olacak?

Bilinmesi gereken ilk şey, franchise’ınızı çalıştırmak için gereken toplam yatırımdır. Bu, satın alma masraflarını, açılış envanterinizi ve hatta ihtiyacınız olacak işletme sermayesinin miktarını içermelidir. Başarının eşiğinde olduğunuz zaman paranızın hesapsız masraflarla tükenmesini istemediğinizden bu maliyetleri anlamak çok önemlidir.

Buna ek olarak, aynı zamanda birçok insanın düşündüğünden daha büyük bir fırsatı göze alabileceğiniz gibi, işi nasıl finanse edeceğinizi de bilmeniz gerekir.

Neyde iyisiniz ve tutkunuz nedir?

Kendi franchise kafenizi açmak için kahveyi sevmeniz gerekmiyor. Ayrıca tüm işleri yapmak zorunda değilsiniz.

Dükkânı çalıştırmaya gelince, aslında işletme sahibisiniz ve hizmeti sunmak veya ürünleri satmak için ortaklarla çalışabilirsiniz; hepsini kendiniz yapmak zorunda değilsiniz. Başarı, sadece işte değil, işiniz üzerinde ne kadar iyi çalıştığınıza bağlı.

Yine de, herkes başkasının sisteminde başarılı olmak için uygun değildir yani franchise sahibi olmak için. “Bir franchise almadan önce, kendinize sormanız gereken en önemli sorulardan biri “Franchise sahibi olmak için doğru kişiliğim var mı?” İnsanlar hep farklı, franchise da aynı.

“Sonuç olarak, yapabileceğiniz en hatalı hatalardan biri franchise sahibi olmak için uygun olmamanız veya kendinize uyumlu bir franchise almamanızdır.”

Ne kadar zaman ayırmalısınız?

Bir franchise başlatmak kendi işini başlatmaktan farklı olmakla birlikte, hâlâ bir iştir.

Bu yüzden, neyin dahil edildiğini anladığınızdan emin olun. Mevsimlik bayilikler, yılın belirli zamanlarında özellikle çalışmanızı gerektiriyor; ancak çalışmaya devam edeceğiniz hâlâ işinizdir ve başarıya ulaşabilmek için ne kadar zaman harcamanız gerektiğini açıkça belirtmeniz gerekir.

Franchise üyesi (Franchisor) nasıldır,nedir ?

Tüm franchise sahipleri aynı değildir, bu nedenle araştırma yapmanız ve franchisor hakkında elinizden gelen her şeyi öğrenmeniz gerekir. Bu, şirketin ne zamandır faaliyet gösterdiği, ortalama başarı oranının ne olduğu ve franchise sahiplerinin işi ortalama süre ne kadar devam ettirdiğidir.

Bir franchise sahibinin yeni olması için bunun büyük bir fırsat olmadığı anlamına gelmez, ancak ne kadar çok şey biliyorsanız, kararınız o kadar doğru olabilir.

Başarılı bir franchisor olmak…

Durum tespitinizi yaptığınızda, yalnızca en başarılı olanlar değil diğer franchise sahipleriyle de konuştuğunuzdan emin olun. Onlara sorun:

Buldukları başlıca başarı faktörleri nelerdi?

Zorluklardan bazıları nelerdi ve üstesinden nasıl geldiler?

Bugün başlayacak olsalardı, öğrendiklerini bilerek, farklı olarak ne yaparlardı?

Başarısız olanlar için, bunun gerçekleşmesine neden olan faktörler nelerdi, ör. konum, zayıf pazarlama, vb?

Kâr sağlamaya başlaması ne kadar sürdü?

Hatalarla bir şeyler öğrenmek harika. Başkalarının hatalarını da öğrenebilirseniz onları tekrar etmemek sizin için artı puan olabilir.

Franchise aldığınız şirket ne tür bir yardım sağlar?

Bir franchise aldığınızda, kendi işinize başlamanızın aksine, yalnız değilsiniz ve bu sizin için büyük bir rahatlık olabilir. Sadece franchise alanından ne kadar destek alacağınızı, diğer insanların deneyimlerinin ne olduğunu ve şirketin işler zorlaştığında bu insanlara ne kadar çok yardımda bulunduğunu öğrenmeye çalışın. En zor şeylerden biri, işler ters gittiğinde yardım istemektir. Ancak desteğin orada olacağını ve şirketin yardım etmeye istekli olduğunu biliyorsanız, sizin için biraz daha kolay olacaktır.

Son oyununuz nedir?

Aklı başında başlayın. Bu franchising için geçerlidir. Franchise’inize başlamadan önce, çıkış stratejinizin ne olacağını bilin ve anlayın. Franchise’ı çocuklarınıza bırakmayı mı düşünüyorsun, satmak mı arıyorsunuz yoksa birkaç yıllığına çalıştırıp sonra da çıkmak mı istiyorsun? Son oyununuzu tanıyıp anladığınıza göre, kısa vadede size uygun, doğru franchise fırsatı türünü seçme ve sizin uzun vadeli hedeflerinizi desteklemenin zamanı. Bir franchise’ı çalıştırmak, kendi işini başlatmak için harika bir yol olabilir, ancak neden içine girdiğinizi, nasıl bir sürece girdiğinizi, ve tabii ki nasıl çıkmayı planladığınızı anlamalısınız. Bu soruların cevaplarını ne kadar iyi anlarsanız, sizin için en iyi potansiyele sahip franchise segmentini ve şirketi seçme olasılığınız o kadar iyi olur.

Güncel İçerikler