Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız Startup Dostu Şirket ibaresine artık kurumlar daha fazla önem vermeye başladı. Bildiğiniz gibi melek yatırım ağlar veya risk sermayesi şirketleri, girişimcilere yatırım yapıyor onlara mentorluk, ofis gibi seçenekler sağlıyor.
Ancak bazı şirketler; doğrudan fon sağlamanın ötesinde, kendi veritabanını, müşteri portföyünü veya ürettiği çözümü, Startup’a aktararak onun organik büyümesini sağlıyor. Startup’ların en büyük sorunları müşteri bulmak. Dolayısıyla Startup’ın yatırım veya mentorluk alması her zaman istenilen sonucu vermeyebiliyor.
Startup Dostu Şirketler ise; kendi varlıklarını kullanıma açarak, Startup’lara müşteri sağlıyor, ürünlerini doğrudan geliştiriyor. Birazdan size Startup Dostu Şirket 10 şirketi açıklayacağız ancak daha iyi anlatabilmemiz açısından bildiğimiz bir iki örnekten bahsedeceğiz.
Bankarlararası Kart Merkezi (BKM) bu listenin ilk örneğidir. Bu kurumla ilgili çok örnek var ama birinden bahsetmek gerekirse; akıllı telefonlar için yerinde servis hizmeti sunan CepteTamir için BKM, kendi BKM Express kullanıcılarına bir eposta göndererek, BKM Express üzerinden verilen servis siparişlerinde 1 TL kampanyası yaptı. Dolayısıyla Startup, aylarca zaman alacak bir sürede elde edebileceği müşteri rakamlarına çok kısa bir sürede ulaşmış oldu. İş Bankası ise Workup girişimcilik programıyla banka içerisindeki Know-How bilgiyi buradaki Startup’lara aktarıyor.
Türkiye’nin Startup Dostu 10 Şirketi
Bu liste Türkiye’nin önde gelen 250 Startup şirketinin katıldığı bir anketle belirlendi.
- Bankalararası Kart Merkezi
- Microsoft
- Koç Holding
- Garanti Bankası
- Yemek Sepeti
- Akbank
- Türkiye İş Bankası
- Türk Telekom
- Turkcell
- General Electric
Bu listeden ilham alarak, yeni şirketlerin bu listeye girmek için daha fazla çaba sarfetmesi temennisiyle… Girişimciliğin gelişmesi sadece Startup’la değil, bir ülkedeki tüm kurum ve kuruluşların bu alana dahil olmasıyla gelişir.