Apple, Çin’deki App Store’dan VPN uygulamalarını kaldırdı

Çin hükumetinin internet üzerindeki baskısı Çin’de bulunan App Store’dan tüm VPN uygulamalarının kaldırması haberleri ile devam etmekte.

ExpressVPN kendi dahil olmak üzere tüm büyük VPN uygulamalarının Apple’ın Çin’de bulunan App Store’dan kaldırıldığını açıkladı. Şirket Apple’dan yasadışı içerik içerdiği konusunda bir yazı aldığını açıklayan bir not paylaştı. Uygulamalarının Çin dışında tüm dünyada sunulmaya devam ettikleri açıklamasında bulundu.

Çin merkezli bir kişinin kısıtlamalar olmaksızın internete erişmesi ve devlet sansür denetimlerini atlatabilmesinin tek yolu VPN’ler ile sağlandığı için App Store’ın yapmış olduğu bu hareket Çin hükümeti tarafından oldukça önemli bir yere sahip. Çin’de farklı bir ülke kullanılarak App Store hesabı oluşturmak pek çok kullanıcı tarafından bilinmemektedir.

Çin hükumeti kesin olarak VPN’leri yasa dışı duruma getirdiğini ve bu uygulamaların faaliyet göstermesi için hükumet onayını alması gerektiğini açıklamasında bulundu.

Apple Isabel Ge Mahe’yi Çin’deki ilk işletme müdürü olarak işe aldı.Çindeki satışların azalması ile mücadele etmesi dışında Apple’lı yönetici Pekin’le olan ilişkileri yönetmek konusunda da görevlendirildi.

Apple 1 Haziran’da yürürlüğe giren ülkedeki yeni siber güvenlik yasaları ile Çin merkezli ilk veri merkezini geliştirme planları olduğunun açıklamasında bulundu.

Bu hareketlilik Çin hükumetinin mesajlaşma uygulamalarınada  müdahale edeceğini göstermekte. Birçok WhatsApp kullanıcıları sohbet uygulaması aracılığıyla video ve fotoğraf gönderemediklerini dile getirdi. Çin’in en popüler mesajlaşma servisi olan WeChat’de de bu gibi durumların yaşandığı konuşulmakta.

Benzer işlemlerin Çindeki Android mağazalarında da uygulanıp uygulanmadığı halen belli değil.

Güncel İçerikler