Bir Kutu Kitap, Ekim 2015 yılında kurulan ve 200 bini aşkın aktif abonesiyle Türkiye’nin en büyük edebiyat platformlarından olan Biryudumkitap‘ın yeni sosyal girişimidir. Abonelik modeliyle çalışarak özel kitap seçkilerini yüzde 60’a varan indirimlerle kitapseverlerle buluşturuyor.
Alparslan Demir ve Enes Çakır tarafından Ekim 2015’te temelleri Biryudumkitap ile atılan Bir Kutu Kitap, Haziran 2017’de İstanbul’da hayata geçti.
Alparslan, daha önce Türkiye’nin en büyük eticaret sitelerinden Kitapyurdu’nda tam zamanlı ve danışman olarak uzun yıllar çalıştı. Daha sonra 2014 yılında dijital ajans FOLX’u kurdu. Enes ise ABD’de mühendislik eğitimini bırakıp Türkiye’ye döndü ve Boğaziçi Üniversitesi’nde mühendislik eğitimine devam ederken FOLX’ta CTO olarak Alparslan’la birlikte çalıştı.
Girişimcilik tarafında Bir Kutu Kitap’ın ortaya çıkmasındaki temel nedeni Alparslan şöyle açıkladı “Biryudumkitap’la ulusal ve uluslararası alanda ödüllerle tescillediğimiz başarımızı bir sonraki aşamaya götürmekti. İşin bu noktaya geleceği planlandı. Son kullanıcı tarafında ise kitap seçme ve uygun fiyatlara düzenli olarak ulaştırma fikrinin karşılık bulduğunu gördük. Ekibimiz girişimciliğe hadi yapalım tabiatıyla değil daha çok analitik bakar, kullanıcılarla yaptığımız görüşmelerde ve çeşitli anketlerde bu arza talep göstereceğini gördük ve başladık. Her iki kurucu da yazılım kökenli, kendi altyapımızı kullanıyoruz. Faturalandırmadan kuponlara, destek entegrasyonlarından pazarlama otomasyonlarına kadar bütün sistemi doğru sorgulara yanıt verecek şekilde geliştirdik. Hâlâ geliştirmeye devam ediyoruz, 2018’de Türkiye’de abonelik modeli ile çalışan en iyi altyapılardan biri olacağımızı düşünüyorum.”
Bir Kutu Kitap, şu anda aylık 1200 aboneye kutuda kitap gönderiyor. Gelir modeli olarak aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık abonelik sistemi var. En çok geliri şu aşamada aydan aya alan okurlar oluşturuyor. Hedefleri bu okurların daha uzun vadeli abone olmasını sağlamak.
Yerelde 2018’i 10 bin üye, 10 farklı aylık kutu ile bitirme hedefi var. Bunun dışında adetli özel kutular ve bir tür bağış modülü hazırlanıyor. Okumaya susamış insanlara Bir Kutu Kitap bağışlamaktan daha güzel ne olabilir ki? Yine 2018’i bitirmeden AB ülkelerinde yaşayan Türklere, şartları farklılaştırmadan satış yapabilecek partnerlerle anlaşmayı planlıyorlar. Bu konuda yüksek talep alıyorlarmış. Sadece Almanya’dan ve Avusturya’dan 100’e yakın geribildirim almışlar.
Aylık abonelik sistemli kitap satış modeli, 1927’den beri (Ayın Kitabı – Manhattan / NY) var olan bir iş modelidir. Dijitalleşmesi de 1990’ların başında oldu. ABD’de, Kanada’da ve İngiltere’de büyük bir pazar var. Oradaki deneyim, pazardaki rekabet ve işin cevherinin seçki olması; globale çıkmak için büyük tehditler olarak girişimin karşısında duruyor.
Girişim yakın gelecekte globale açılacak ve yeni haberlerle karşımızda olacak. Biz de girişimi yakından takip ediyor olacağız.