Starbucks ve Apple neden Big-Box anlayışını benimsiyor?

Big-Box, üreticiden tüketiciye doğrudan satış yapan, çok büyük alışveriş merkezi anlamına gelmektedir. Son zamanlarda Starbucks ve Apple da bu anlayışı benimserken, mağazalarını daha büyük ve daha kapsamlı hala getirmeye başlamışlardır. Peki bu anlayışı benimsemelerindeki asıl amaç ve bu sistemin onlara sağlayacağı kazançlar neler olacaktır?

Starbucks bu türün ilk mağazasını 2015’te Seattle’da açmıştır. Yerinde kahve çekirdeği kavurmak için açılan bu mağaza, o zamanlar dünyanın en büyük Starbucks’ıydı. 15.000 metrekarelik bu cazibe merkezine hem ‘canavarca’ hem de ‘muhteşem’ deniyordu.

Geçtiğimiz günlerde ise Starbucks, big-box anlayışıyla tamamen özdeşen, daha önceden açmış olduğu mağazaların iki katından daha büyük bir mağazayı 2019 yılında Chicago’da açacağını duyurdu.

Açılacak bu yeni mağaza dört katlı, yaklaşık 4000 metrekare ve New York City için planlanan roasteryin 2 katı büyüklüğünde olacak. Yeni açılacak bu Starbucks, insanların ziyaret edebileceği kasap, makarna üreticisi, şarküteri, fırın ve çeşitli restoranları tek çatı altında toplayacak.

Şirket bu yeni mağaza için Mag Mile üzerine kurulmuş olan Crate&Barrel ‘ı satın aldı. Bu yeni mağaza, küçük toplu kahve çekirdeği kavurma özelliğiyle, hayal edebileceğiniz her türlü demleme şekliyle ve Starbucks’ın standart pastasını yerinde yapan bir fırınla  tamamen ‘etkileşimci’ olacak.

Hatta şirket sözcülerinden biri “Roastery, müşterilerimiz için tamamen farklı bir şekilde bağlantı kuruyor. Büyüklüğü ile birlikte hem seyahat ediyor hem de keşif yapıyor gibi hissettirdiğinden kahvesi bizi hayata döndürüyor.” dedi.

Chicago Starbucks Reserve Roastery, 2019 yılına kadar açılmayacak ve bu mağaza şirketin önümüzdeki yıllarda dünya çapındaki  diğer 25.000 mağaza için açmayı planladığı düzinelerce roastery mağazasından yalnızca birini temsil ediyor.

Apple da benzer bir yaklaşım sergiliyor. Her ne kadar daha küçük bir alana sahip olsada yüzlerce mağazasını “şehir meydanı”  olacak şekilde yeniden tasarlamayı ve birbirine benzeyen insanları  fotoğraf, video, sosyal medya, web siteleri,kodlama ve tabi ki Apple ürünleri hakkında tartışmak için bir araya getirmeyi istiyor. Hatta Apple, mağazalarını dijital üretimle ilgili her şeyi öğrenebileceğiniz bir sosyal okula çevirmeyi hedefliyor.

Güncel İçerikler