Haftanın girişimcisi serisine hız kesmeden devam ediyoruz. Bu hafta KWORKS girişim hızlandırma programı girişimlerinden Codela kurucu ortağı Ebru Türün, bizim tarafımızdan haftanın girişimcisi oldu. Kendisiyle yaptığımız röportajı okuyalım.
Kendinden biraz bahseder misin?
“1988 Balıkesir doğumluyum. Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’ni tamamladıktan sonra Koç Üniversitesi Ekonomi bölümünü ÖSS’de ilk 200’e girerek kazandım. Bir dönem erken mezun olup Estee Lauder de çalıştım. Bu keyifli 6 aydan sonra CEMS Uluslararası Yönetim Master’ı için Bocconi’ye Milano’ya gittim.”
Okul hayatında kendini geliştirmek üzere neler yaptın?
“Üniversite döneminde hep çok aktiftim ve sürekli çalıştım ama aslında yaptığım şey kendimi tanımaya çalışmaktı. İlk olarak Koç’ta UNICEF ve Toplum Gönüllüleri’nde gönüllü olarak çalıştım. Olabildiğince farklı deneyimler edinmeye çalıştım. Ohio’da bir restoranda garsonluk, kasiyerlik yaptım. Fiat bursuyla lisede hayalim olan Floransa’da dil okuluna gittim. Yazlarımı farklı sektörlerde pek çok staj yaparak geçirdim. Bu farklı deneyimler bana en uygun alanları bulup onların peşinden gitmem konusunda en büyük yol gösterici oldu.”
Daha önce çalışmalarını ve projelerini anlatır mısın?
“Master’dan sonra Peppers&Rogers Dubai ofisinde stajyer olarak yönetim danışmanlığına başladım. Devamında Accenture, Türk Telekom Strateji & İş Geliştirme ve OC&C Strategy Consultants’ta görev aldım. Özellikle yönetim danışmanı olmak pek çok şirketin iç süreçlerini ve yaşanılan zorlukları görmemi sağladı. İşe alım süreçlerinde insan kaynaklarının yaşadığı sorunları da hem aday olarak hem de danışman olarak yakından gözlemledim. Çözüm üretmek için doğru zaman geldiğinde kurumsal hayatımı geride bırakarak girişimci olmaya karar verdim.”
Girişimin tam olarak nedir?
“Arkadaşım Murat Sütunç’la birlikte Codela’yı kurduk. Codela’yı yazılımcı adayların teknik bilgilerini ölçerek otomatik değerlendiren bulut tabanlı bir platform olarak özetleyebilirim.”
Neden böyle bir girişimi kurma gereği hissettin? Girişimin neyi çözüyor?
“Codela fikri, Murat’ın bir yazılımcı olarak girdiği mülakatlarda yaşadığı zorluklardan doğdu aslında. Bana yazılımcıların geleneksel mülakatlarda kağıt kalemle ya da beyaz tahtada kod yazmaları istendiğinden ve tüm sürecin manuel olarak ilerlediğinden bahsedince teknik ve business geçmişlerimizle iyi bir takım olacağımıza inandık. Gelenekselleşmiş işe alım süreçlerini teknolojiyle modernize ederek hem işe alımda rol alan ekiplerin hem de adayların hayatını kolaylaştırma vizyonuyla yola çıktık.”
Hayatın boyunca başından geçen bir başarısızlığı anlatır mısın?
“Kurumsal hayattan hatta danışmanlıktan girişimciliğe geçiş sürecinin zorluklarından bahsedebilirim. Mükemmeliyete odaklı zihin yapısı girişimci olduğunuzda esnek ve test etme odaklı yapıya dönüşüyor. Benim için zorlu bir süreç olduğunu söylebilirim ama hızlı ve doğru ilerleyebilmek için en önemli koşullardan biri.”
Girişimci olmak isteyen kişilere neler önerirsin?
“Codela’da en değer verdiğimiz noktaların başında müşterilerle konuşmak, takım dinamikleri ve kararlı olmak geliyor. Müşteriler ve kullanıcılar konuşmak bezen hiç beklemediğiniz kadar değerli, aldığınız geri bildirimler sonucunda çok farklı bakabiliyorsunuz. Takım üyelerinin yetenekleri birbirini tamamladığında daha doğru yönde ilerleyebiliiyorsunuz. Startup dinamikleri de diğer şirketlerden çok farklı. Çok hızlı değişen varsayımlar ve koşullara uyum sağlarken aynı zamanda kararlı ve sağlam durmanız gerekiyor.”
Girişimcilere sizin okuduğun ve önerdiğin 3 kitap ismi verebilir misin?
“Steve Jobs’ı ilk çıktığında okumuştum. Peter Thiel’ın Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future’ı bu aralar çok popüler ama Hooked: How to Build Habit-Forming Products‘ın yeri ayrı.”
Ebru Türün’ün girişimcilik serüveninde yaptığı çalışmaları ve girişimiyle ilgili olan gelişmeleri egirişim’den takip edebilirsiniz.