Türkiye’de eticaret alanında en çok yatırım alan girişimlerinden BuldumBuldum.com yeni bir yatırım turuna imza attı. Yeni yatırımla beraber girişim, yurtdışı pazara açılmak için çalışmalara başlayacak. Bu turda ne kadar yatırım alındığı henüz açıklanmadı. Ancak 4 yatırım turunda 6 milyon dolardan fazla yatırım aldığı ifade ediliyor.
Buldumbuldum’un bu yatırım turuna mevcut yatırımcılarının tamamı olan Hasan Aslanoba, Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Bedii Can Yücaoğlu ve Birol Yücel katıldığını, bunların da yurtdışı açılımına destek vereceklerini dile getiriyor.
Buldumbuldum.com’un Hisse Oranları
- Güçlü Gökozan – 56,03%
- Hasan Aslanoba – 35,11%
- Nevzat Aydın – 3,16%
- Melih Ödemiş – 3,16%
- Bedii Can Yücaoğlu – 1,27%
- Birol Yücel – 1,27%
İlk hedef Orta Doğu, Avrupa ve Amerika
Buldumbuldum.com kurucusu ve CEO’su Güçlü Gökozan “bu yatırım kişiye özel ürün üreten makine sayısını arttırmak, üretim tesisini büyütmek için kullanılacak”
İlk etapta Orta Doğu, Avrupa ve Amerika’da satışa başlayacak olan BuldumBuldum.com, 1 sene içinde 100 ülkeye ve 3 milyardan fazla nüfusa sahip coğrafyalara açılmayı deneyecek. Şuanda 120 kişilik ekiple çalışan girişim, 1 sene içinde çalışan sayısını 200 kişiye, 3000 metrekarelik operasyon ve üretim merkezini de 6 bin metrekareye çıkarmaya çalışacak.
BuldumBuldum farklı dillerin konuşulduğu pazarlara açılacak olsa da hiçbirinde yeni bir isim ve alan adı kullanmayacak. Mevcut BuldumBuldum.com adresini kullanacak ve yeni dil seçenekleri ekleyerek markasını farklı ülkelerde büyütmeye çalışacak. İngilizce dil seçeneğini Mayıs ayında yayına alarak Orta Doğu, Avrupa ve Amerika’da satışa başlamayı planlıor. Bir sene içinde ise Arapça, Almanca, Fransızca ve İspanyolca dil seçenekleri siteye eklenecek. Her ülkeye özel kampanyalar ve ürün seçenekleriyle de yerel büyüme stratejileri uygulanacak.
Yabancı eticaret devleriyle de ürün satışı yapacak
Güçlü Gökozan, BuldumBuldum.com dışında Amazon Custom, Souq gibi markalarla da anlaşmalar yaparak satış gerçekleştireceklerini söylüyor ve yurtdışı operasyonu için UPS, DHL, Aramex, FedEx, PTS, GeoPost gibi 6 farklı kargo firmasıyla çalışacaklarını ekliyor. Tüm üretim ve kargolamanın ise Türkiye’deki operasyon ve üretim merkezinden yönetileceğini söylüyor.
2016 yılında Deloitte Fast50 şirketleri arasına giren BuldumBuldum’un Türkiye’de bilinirliği malum ancak yurtdışında ne kadar başarılı olacağı elbette soru işaretlerini akıllara getiriyor.
Özellikle dolar kurunun hızlı artışından dolayı dolar/TL paritesini çok büyük bir avantaja çevirmeyi planlayan BuldumBuldum.com’un ürün satış fiyatları yurtdışındaki rakiplerine göre dolar bazında dörtte bir fiyatına denk geliyor. Türkiye’deki yaklaşık 350 Euro’ya gelen asgari ücret Avrupa’da 1500-2000 Euro arasında, Amerika’da ise eyalete göre değişmekle birlikte yaklaşık 2000 dolar civarında olduğu için Avrupalı ve Amerikalı rakiplerinde göre 6-7 katlık işçilik ve üretim maliyeti avantajıyla tüm pazarlardaki rekabeti alt üst etmeyi hedefliyor. Türkiye’nin merkezi konumu sebebiyle OrtaDoğu ve Avrupa’ya 2 ila 3 günde; Amerika’ya 3 ila 4 günde kapıya teslim yapacak olan BuldumBuldum.com hızlı teslimat ile yurtdışı rakiplerine de fark atmayı planlıyor.
Kişiye özel ürün ve hediye markası BuldumBuldum.com, Aslanoba Capital’den 2013 yılında 5 milyon TL, 2014 yılında ise 5,5 milyon TL yatırım almıştı. 2015 yılında da Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Birol Yücel ve Bedii Can Yücaoğlu’ndan 60 milyon TL değerlemeli bir yatırım almıştı.