Günlük hayatımızda bazen çok ufak bazen ise daha büyük sorunlar anında öfkelenmemize ve bunun sonucunda da istemdışı yaptığımız hareketlere neden olmaktadır. Öfkemiz geçtiğinde ise genelde bu yaptığımız hareketlerin pişmanlığını yaşarız. Aşağıdaki basit yöntemleri uygulayarak öfke anında daha büyük sorunlara yol açacak hareketleri engelleyebiliriz.
Fark edin ve kabullenin: Öfkenizin nedeni aslında diğer insanlar ve olaylar değil, sizin gerçekleşmeyen beklentilerinizdir, düşüncelerinizdir. Bedeninizin tepkilerini anlayın: Öfkelendiğinizde kalbiniz hızlı çarpar, terlersiniz, titrersiniz, nefes hızınız değişir. Bunlar size düşünce ve davranışlarınızı değiştirmek için birer ipucudur.
Uzaklaşmayı bilin: İlk yapılması gereken öfkelendiren olaydan veya kişiden uzaklaşmaktır. Böylece kendinize sakinleşmek için zaman kazandırırsınız.
Nefes alma tekniklerini deneyin: Öfkelendiğiniz zamanlarda nefes alırken düzensizlik olur. Heyecandan kalbimiz daha hızlı çarpar ve kesik kesik solumaya başlarız bu nedenle önce nefesimizi kontrol etmeliyiz. Nefes alıp verirken ağır ve derinden olmalı ve göğsünüz değil karnınız inip kalkmalıdır. Bir elinizi göğsünüze diğerini karnınıza koyun. Burnunuzdan, beşe kadar sayarak çok yavaş bir şekilde nefes alın, aldığınız nefesi üçe kadar sayarak içinizde tutun, içinizde tuttuğunuz nefesi sekize kadar sayarak ağzınızdan yine çok yavaş bir şekilde geri verin.
Kaslarınızı gevşetmeyi öğrenin: Öfkelendiğiniz zamanlarda vücudumuzdaki kaslar gerilir ve titreme, terleme, ağrı gibi sıkıntılar yaşarız. Aşağıdaki egzersizleri sadece öfkelendiğiniz zamanlarda değil gün içinde sık sık yapın böylece öfkelendiğinizde bu egzersizleri yapmanız daha kolay olacaktır.
Bedeninizdeki bütün kasları sırayla ve tek tek önce kasıp sonra çok yavaş bir şekilde gevşetmeniz gerekir. Örneğin: ayak parmaklarınızı iyice kasıp 5’e kadar sayarak kasılı tutup sonra çok yavaş bir şekilde gevşetin. Daha sonra aynı işlemi diğer kaslarınız için yapın. Bacak kasları, kalça, bel, sırt, göğüs, kol, el, omuz, boyun, yüz (ağız, burun, göz ve yanak) kaslarınızı önce kasıp sonra yavaş yavaş gevşetin.