Türkiye’de kadın girişimcilerin henüz yeteri kadar sayıda olmadığını biliyoruz. Bunun nedeni olarak birçok madde sıralanabilir. Girişim hızlandırma programları ve kuluçka merkezleri daha fazla kadın girişimci çıkması adına başvuran kişiler arasından projesi iyi olan girişimcileri özellikle seçmeye çalışmaktadır ancak şu da bir gerçek ki henüz buralara başvuran kadın girişimci sayısı da yeterli değildir. Biz de bu programlarda bulunan ve geleceği parlak kadın girişimcileri listeledik. Aşağıda özel bir sıra yoktur.
Duygu Kutluoğlu, FineDine
Kadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İTU Elektronik Mühendisliği bölümünde lisans ve yüksek lisans yaptı. Yazılım Mühendisi olarak girdiği Huawei’de Sistem Mimarı olarak yaklaşık iki sene çalıştı. Huawei’de tanıştığı ortağı Adil Burak Kılıç ile FineDine Menü’yü kurdu. Burak’ın uygulamayı geliştirdiği dönemde sektörü tanımak için Pozitron’a Proje Yöneticisi olarak girdi, Pozitron Monitise tarafından satın alındıktan sonra PMO departmanının başına geçti ve yaklaşık 2 sene boyunca bu pozisyonda devam etti. FineDine Menü’nün hızla büyümesiyle Monitise’daki işinden ayrılıp CEO olarak FineDine Menü’ye geçti.
Merve Saltalı, Notedu
1989 yılında Ankara’da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2013 yılında mezun oldu. 2 senedir özel bir şirket bünyesinde avukatlık yapmaktadır. Hukuk fakültesinde okurken gördüğü bir eksiklikten dolayı hayata geçirdiği Notedu’nun da kurucusudur.
Gizem Sercan Ünsal, Bumerangla
Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Gizem Sercan Ünsal, stajdan başlayarak Coca Cola Company, Diageo gibi uluslararası firmalarda marka yöneticisi olarak ve Promoqube’te dijital pazarlama alanında çalıştı. Yeni ve farklı deneyimler yaşayarak hayatı keşfetmeyi çok seven Gizem, kendisi gibi meraklılar için bu deneyimleri kolaylaştırmanın peşine düştü ve bir İTÜ Çekirdek girişimi olan Bumerangla’yı kurdu. Bumerangla yeni deneyimler yaşamak isteyenler için, bu deneyimlere eşlik edecek ürünlerin listelenip kiralanabileceği bir P2P (Peer-to-peer) ve B2B pazaryeri platformu.
Gizem Kaya, Others App
1995 doğumlu Gizem Kaya, Türkiye’de girişim kurmuş bir kadın girişimci. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü 3.sınıf öğrencisi olan Gizem’in girişimcilik serüveni, üniversitede okuduğu bölümünü sevmediğini fark etmesiyle başladı. Kurumsal firmalarda çalışıp orayı da sevemediğini fark ettikten sonra tesadüfen başvurduğu Girişimcilik Vakfı’na fellow seçilmesiyle dünyaya tüm bakış açısı değişti. Tiyatro yapmayı, film izlemenin yanı sıra yorumlamayı ve growthacking hikayelerini seviyor. Gelecekteki en büyük hedefleri arasında; kendisinden sonra gelecek genç girişimcilere, hayatında yaşadığı tecrübeleri aktarmayı, onlara yol göstermeyi ve bunları sağlamak için de başarı hikayeleri yazmayı çok istiyor.
Ebru Yıldırım, Ollang
1991 doğumlu olan Ebru Yıldırım, Marmara Üniversitesi, İngilizce mütercim tercümanlık bölümünü bitirdikten sonra, Fransa Sorbonne Universite’sinde yüksek lisansını tamamlamıştır. Ardından yaklaşık 2 yıl Accenture deneyiminin ardından Parlonist Çeviri Atölyesi’ni kurmuştur. Doğuş Grubu, Anadolu Grubu, Sephora, Microsoft gibi firmaların yanı sıra çeşitli Bakanlık ve Belediyeler için de sözlü ve yazılı çeviri hizmetleri sağlamıştır. Bu aralar ise, çeviri sektöründe inovasyon getirmeyi hedefleyen girişimi “ollang” üzerinde çalışmalarına yoğunluk vermektedir.
Didem Bakır, Unibble
Unibble’ın kurucu olan Didem Bakır, Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Coca-Cola, British American Tobacco gibi uluslarası FMCG şirketlerinde pazarlama alanında kariyer yaptı. Aklında hep kendi girişimini kurmak, hayata daha fazla değer katabilmek vardı. Sağlıklı atıştırmalıklar onun özel tutkusu, çünkü atıştırmayı çok seviyor. Çalışırken ara öğünlerde neden hem sağlıklı hem lezzetli atıştırmalıklar yemeyelim diyerek Unibble’ı kurdu, çünkü insan ne yerse o’dur.
Miray Tayfun, Vivosens
Vivosens Biotechnology’nin kurucu ortağı olan Miray, bir İTÜ Çekirdek girişimcisidir. Yıldız kuluçka merkezinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Dilara Keçeci, Teleporter VR
Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Dilara, Teleporter VR’ın kurucu ortağıdır. Bu yıl Amerika’da gerçekleştirilecek olan SXSW yarışmasına Türkiye’den seçilen ekip oldu.
Beste Tonga, Brandiyo
1997 yılında İzmir’de doğdu. Lise yıllarından itibaren girişimciliğe ilgi duymaya başladı ve uzun zamandır hayallerini bu doğrultuda şekillendiriyor. 2016 senesinde Türkiye Girişimcilik Vakfı’na Fellow olarak seçildi. Ürünler ve markalar hakkında bigi edinmek isteyen kullanıcıları, o ürünleri daha önce kullanmış kullanıcıların deneyimleriyle buluşturan bir sosyal medya platformu olan Brandiyo’nun kurucularından biri.
Gözde Büyükacaroğlu, Vivosens
Vivosens Biotechnology’nin kurucu ortaklarından Gözde, İTÜ Çevre Mühendisliği mezunu. Girişimde İş Geliştirme ve Finans alanından sorumlu. Liseden bu yana, hayatlarımıza değer katacak projelerde ve işlerde bulundu. İş geliştirme ve satış alanında farklı şirketlerde deneyimleri var. Biraz geek, okumaya düşkün, öğrenmeyi çok seven birisi olduğunu da söyleyebiliriz.
Ayça Özaslan, Psikolog Ofisi
Psikologofisi.com’un kurucularından Ayça Özaslan, yurtdışındaki eğitimini tamamladıktan sonra profesyonel eğitim yöneticisi olarak devam ettiği kurumsal hayata 2015 yılında nokta koyarak girişimciliğe adım attı. Doğrulama çalışmalarına 2016 Şubat ayında başladığıkları psikologofisi.com ile psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişilerin lokasyon bağımsız ve isterlerse anonim olarak ulaşılabilir fiyatlarla, video görüşme ve telefon yoluyla uzman psikologlardan psikolojik destek almalarını sağlıyorlar. SaaS ve Marketplace iş modellerini birleştiren psikologofisi.com’un Saas modülü Psybee.com açılışını yaptığı Haziran 2016 tarihinden günümüze kadar 01200 kullanıcıya, online psikolojik destek hizmetlerini sağladıkları psikologofisi.com ise 200’ün üzerinde terapi seansına ulaşarak, ülkemizdeki mental sağlık hizmetlerinin daha fazla kişiye ulaşmasına imkan sağlıyor.
Safiye Nur Şimşek, Modaasist
1990 doğumlu olan Safiye Nur Şimşek, Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra Burslu olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Üniversite son sınıfta yazdığı Modaasist projesiyle girişimcilik yarışmalarından iki ödül almıştır. İş hayatına Kuveyt Türk Ar-Ge merkezinde başlayıp şuan bilgisayar mühendisliği görevini Borsa İstanbul’da sürdürmekte ve aynı zamanda startup seviyesinde olan Modaasist projesini hayata geçirmiş, her geçen gün gelişerek başarıyla devam etmektedir.
Duygu Yılmaz, Biolive
Gıda mühendisi olan Duygu, girişimci olmadan önce ülkenin önde gelen bazı gıda firmalarında mühendislik yaptı. Sonrasında işten ayrılarak aklında olan fikri hayat dönüştürmek istediği için, yaklaşık 15 aylık bir araştırma ve çalışma sonrasında tamamen atık olan zeytin özütünden ve bitki özlerinden doğada kaybolabilen biyoplastik üretimi gerçekleştirmek için ekibiyle birlikte kolları sıvadı. Bu ürünün içerisinde hiç bir katkı maddesi bulunmuyor ve tamamen çevreci bir üründür. Ayrıca bu malzeme ile yapılan gıda kaplarının içerisinde peynirin, et, ekmek ve çeşitli gıda ürünlerinin oda koşullarında uzun ömürlü olarak saklanmaktadır.
Büşra Baydan, Park Kolay
1994 yılında Balıkesir’de doğan Büşra, İTÜ İşletme Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi. İş hayatı adına çok fazla bir tecrübesi olmadı ancak 2013 yılında İTÜ Güneş Arabası Ekibi’nde 2 yıl süren yoğun bir çalışma dönemi geçirdi. Büşra, Parkkolay adlı girişimin kurucu ortağı ve İTÜ Çekirdek girişimcisidir.
Elis Yılmaz, Stajim.net
1994 doğumlu Elis Yılmaz’ın girişimcilik serüveni Bilkent Üniversitesi’nde öğrenciyken yaşadığı bir problem üzerine başlıyor. Tam burslu olarak okuyan, yüksek bir not ortalamasına sahip, iyi derecede yabancı dil bilen, iş ve kulüp tecrübesi olan bir öğrenciyken; insan kaynakları uzmanlarının aradığı niteliklere sahip olmasına rağmen çeşitli platformlardan başvurduğu hiçbir stajyer ilanına geri bildirim alamayınca öğrencilerle insan kaynakları uzmanlarını verimli bir şekilde bir araya getiren bir platformun eksikliğini hissediyor. Böylece Aralık 2014’te okul arkadaşı Emre Aykan ile kişisel bir problemden yola çıkarak Türkiye’de torpilsiz staj bulamayan tüm öğrencilerin problemine çözüm olan Stajim.net’i kuruyor. Sadece öğrencilerin problemlerini çözmekle kalmıyor aynı zamanda şirketler içinde genç yetenekleri keşfedebilecekleri bir platform sunuyor.
Bilge Başaran, Falcanlı
Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisi mezunu olan Bilge, mesleğini hiç icra etmeden ve hiç bir kurumsal tecrübesi olmadan girişimci olmaya karar verdi. Memur bir Ailenin çocuğu olmasına rağmen hep ticaretle uğraşmak istedi, 23 yaşında üniversitede okurken oto yıkama dükkanı açtı. 2 yıl sonrasında üniversitenin bitmesiyle dükkanı kapattı. Sonrasında 1 yıl emlakçılık işleriyle uğraştı. Bilmediği sektörleri öğrenmek Bilge’ye her zaman mutluluk verdi. Bir gün mobil uygulamaları araştırırken ülkede fal uygulamasının çok fazla talep gördüğünün farkına vardı. Ancak onun gözünde bu uygulamalardan olmayan eksik olan birşey vardı. Görüntülü canlı fal uygulaması. 1 yıldır uygulamanın cıkması için birçok yazılımcı ile uğraştı ama asla pes etmedi. Üsküdar Fikir Sanat Merkezi girişimcisi olan Bilge, Falcanlı adlı uygulama için çalışmalarını sürdürüyor.