Koala Akıllı Tasma, mobil network ile evcil dostlarınızın kaybolmasını engelliyor

Can dostunuz kaybolmasın sloganı ile hayata geçiriken Koala Akıllı Tasma, evcil hayvanlarınızın güvende olmasını sağlıyor. Koala, 1 lira boyutunda 15 gram ağırlığında Bluetooth takip cihazı ve akıllı telefon uygulamasından oluşuyor. Bu cihaz 100 metreye kadar evcil hayvanınızı takip etmenize olanak tanıyor. Eğerki dostunuz bu mesefa dışına çıkarsa hızlı aksiyon alabilmeniz için telefonunuza anında bildirim gönderiyor. Başka bir Koala kullanıcısının radarına girerse de bunu size bildiriyor.

Koala’nın kurucusu Furkan Baskak ile girişimiyle ilgili bir röportaj gerçekleştirdik.

Girişimcilik yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Girişimci olmak üniversite yıllarımdan itibaren aklımda olan bir kavram… Üniversite’de 3. sınıftayken kafamda bir sürü proje vardı ve bir kaçını hayata geçirmek için kağıda dökmeye başlayıp iş planları hazırlamaya başladım. Tabi bunların çoğu tamamen beyin fırtınası şeklindeydi. Diplomamı alır almaz Teknogirişim hibe desteğine başvurdum ve uzun bir süreçten sonra iş fikrim destek aldı ve böylece kurumsalda çalışma tercübem bile olmadan girişimcilik serüvenim başlamış oldu.

Koala Akıllı Tasma nasıl ortaya çıktı ve bu girişimden önceki deneyimlerinizden bahseder misiniz?

‘Koalasmart Akıllı Tasma’ fikri ev arkadaşımın köpeğini kaybetmesi ve devamında arama sürecindeki sıkıntılı döneme benimde şahit olmamla birlikte başladı. Evcil hayvanların kaybolması problemine akıllı, kolay ve ekonomik bir çözüm getirmem gerektiğini düşündüm ve bu projeyi hayata geçirdim. Akıllı tasma ürününden önce, prototipi tamamlanmış fakat çeşitli sebeplerden dolayı bir süreliğine askıya aldığımız sık seyahat eden kişiler için geliştirdiğimiz yeni nesil akıllı sırt çantası projemizi gerçekleştirmiştik. Bu proje ile de geçen sene İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’ne kabul edilmiştik.

Koala Akıllı Tasma’nın sağladığı en önemli değerler nelerdir?

Koala, elektronik bir tasma künyesidir. Evcil hayvanınızın tasmasına takıyorsunuz ve mobil uygulama ile cihazı eşleştiriyorsunuz. 15 gram ağırlığında ve madeni 1 lira boyutunda olan bu cihazı her türlü evcil hayvan rahatça takabiliyor.

Biz bu ürün ile Türkiye’de sık görülen evcil hayvanların kaybolması problemine alternatif bir çözüm sunuyoruz. Koala, Bluetooth Low Energy teknolojisi ile çalışıyor. Bu sayede pil ömrü bu aşamada 4 ay olarak sunuluyor. Sistem 2 aşamada çalışıyor.

İlk aşamada koala takılı evcil hayvan güvenli mesafenin dışına çıktığı zaman sahibinin akıllı telefonuna bir uyarı bildirimi gidiyor ve harita ekranında cihazdan en son sinyal alınan konumu ve zamanı gösteriyoruz. Daha sonra mesafe radarı ile kullanıcı evcil hayvanını arayabiliyor.

İkinci aşamada ise devreye diğer Koala kullanıcıları giriyor, kayıp sahibi tek tuşla uygulamada kayıp ilanı veriyor ve bir diğer Koala kullanıcısı kayıp evcil hayvanın sinyal ağına girdiği an bir uyarı bildirimi alıyor ve harita ekranında kayıp sahibii kayıp evcil hayvanın güncel GPS konumunu görüntüleyebiliyor. Bu şekilde topluluk yardımlaşmasıyla kayıp canlar yuvalarına geri dönebiliyor. Biz Koala ile Türkiye’ nin ilk teknoloji tabanlı kayıp evcil hayvan arama ağını oluşturmayı hedefliyoruz.

Bu girişimi hayata geçirirken karşılaştığınız engeller nelerdir?

Türkiye’de donanım startup’ı kurmak gerçekten zor. Donanım üzerine yazılım geliştirmek de zorlu bir süreç. Dediğimiz gibi bu süreç sandığımızdan zorlu ve uzun sürdü fakat biz çalışmalarımıza pes etmeden devam ettik ve ortaya bu ürünü çıkarttık. Koala ile kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda bir kampanya başlatık ve kampanya tanıtım filmimiz Facebook hesabımızda inanılmaz ilgi gördü. 1 buçuk ayda 150 adet ön sipariş aldık Arıkovanı üzerinden fakat toplam fon hedefimize ulaşamayınca kampanya başarısız oldu. Bu başarısızlık tecrübesi bize de çok şey öğretti. Ürünü potansiyel müşterilerden gelen geribildirimlerle tekrardan geliştirme sürecesine aldık ve şu anda ilk ürün prototipimizden farklı bir tasarımla ürünü piysasa sunduk. Sonuç olarak; Koala,  Arıkovanı kampanyasında başarısız olsa bile Koala’nın tanıtımında, ürün-pazar uyumluluğu ve early adopter (1) testleri gibi süreçlerde bize çok katkısı oldu.

Güncel rakamlarınız ve büyüme eğriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Arıkovanı sürecinden sonra tekrar ürüne odaklandık ve mobil uygulama geliştirme süreçlerini finalize ettik. Bu yaklaşık olarak 3 ayımızı aldı. 2016 Eylül ayının başında ise kendi sitemizden ön sipariş almaya başladık. 1 ayda 400’den fazla sipariş geldi. Bu siparişlerde hiç bir pazarlama çalışması ve reklam harcaması yapmadık. Ekim ayının başında belirli adette seri üretime geçtik ve bu sıralar gönderimlere başladık. Hedeflerimiz arasında Koala kayıp bulma network’ünü genişletmek için mobil uygulamanın indirilme sayılarını arttırma üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Bunu gerçekleştirmek için çok farklı, ödül teşvik bazlı oyunlaştırma stratejilerini mobil uygulamada devreye almaya hazırlanıyoruz.

Koala Akıllı Tasma (Koalasmart) ekibi olarak Türkiye’de Giyilebilir Teknoloji girişimcisi olmanın zorlukları nelerdir? Sektörün geleceği hakkında neler söylemek istersiniz ?

Giyilebilir teknoloji çok hassas bir alan. Özellikle işe kullanıcı deneyimi ve ergonomi konularıdan başlamak gerekiyor. Biz de başlangıçta teknoloji tarafından başlamıştık fakat bu deneyimleyerek yaşadığımız bir yanlış oldu. Birim yatırım maliyetleri de biraz yüksek olduğu için biraz zorlu bir alan ve yatırımcıların ülkemizde ilgisini pek çekmiyor. Fakat giyilebilir teknoloji ürünleri insan hayatını daha güvenli ve kolay hale getirdiği için sektörün büyüme potansiyeli çok büyük ve araştırmalarda o yönde gösteriyor. Her şeyden önce bu alandaki girişimcilerin en büyük motivasyon kaynağı bu veri olmalı diye düşünüyorum.

Bir cümle ile Koalasmart’ın gelecekteki vizyonu nedir?

Koalasmart, teknoloji tabanlı ve dünyanın en geniş kayıp evcil hayvan arama platformunu oluşturarak her kayıp canın en hızlı şekilde yuvasına geri dönebilmesi vizyonuyla ürün geliştirmektedir.

Ürün Kimliği:

Özellikleri: Distance alerts, last seen location, recovers lost pets with crowd GPS

Güç Kaynağı: CR2032 pil

Bağlantı: Bluetooth 4.0

Sistem uyumluluğu: Android 4.3 ve üzeri – iOS 8.1 ve üzeri

Pazar durumu: Evcil hayvan ürünleri

(1) early adopter: bir ürün ya da yeni bir teknoloji pazara sunulduğunda, erkenden alıp ilk deneyen ve bu yenilikleri yakından takip eden müşteri kitlesine denir.

Güncel İçerikler