Akıllı telefonlar üzerinden araç çağırma hizmeti veren Uber için Emniyet Genel Müdürlüğü harekete geçti ve tüm illere talimat göndererek, Uber’i kullananlar için para cezası uygulanmasına karar verdi.
Emniyet yetkilileri, Uber sistemi ile çalışan araçların ‘tarifeli yolcu taşıma’ yetkisinin bulunmadığını, bu yöntemin korsan taksicilik alanına girdiğini belirtti.
2.532 Lira Ceza Kesilecek
Talimata göre, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber sürücüsü araç sahibi değilse sadece ceza kesilecek. Ceza, ilk yakalamada 2 bin 532, ikincide ise 4 bin 220 TL’ye çıkıyor. Eğer yolcuyu taşıyan sürücü araç sahibi ise trafik cezası dışında araç 60 gün bağlanacak.
Habertürk’ün haberine göre; ayrıca yolculara da 281 lira ceza kesilecek. 12 Aralık’ta gönderilen talimatta, sahibinin kullanmadığı araçların bağlanmaması gerektiği belirtildi ve Anayasa Mahkemesi’nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararı gösterildi. 12 Aralık’tan önceki uygulamada, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber araçları, sürücünün kim olduğu gözetilmeksizin 60 gün bağlanıyordu.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor.”
Bu cezalar Uber’in yerli rakipleri için bir avantaja dönüşmüş durumda. Bakalım bu uygulama ile zamanla hem Uber tarafında hem de yasalar tarafında nasıl bir köklü değişikliğe yol açacak, göreceğiz. Gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.