Otizmli Çocuklar için Eğitim Uygulaması Otsimo, ArıKovanı’nda

Zafer Elçik tarafından hayata geçirilen ODTÜ Atom içerisinde yer alan Otsimo, Arıkovanı’nda fonlanmaya başladı. Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır.

The Autism Society‘nin verilerine göre dünya üzerinde otizmli sayısı toplam nüfusun %1,5 ine tekabül etmektedir. Otizmin neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Bu nedenle net bir ilaç tedavisi veya tıbbi çözümü yoktur. Otizmin bugün için kabul edilen en önemli tedavi aracı, erken ve yoğun eğitimdir. Bu noktada Otsimo, geliştirdiği mobil uygulamalar ile otizmli çocuklara bir fırsat sunmaktadır.

Projeyi Arıkovanı’nda incele

Dünyada ve ülkemizde otizm tanısı olan çocuklar yeterli eğitim alamamaktadırlar. Bunun başlıca sebepleri; Otizm eğitiminin çok pahalı olması, devlet desteğinin ve otizm okullarının yetersiz kalması ve Özel yetiştirilmiş kişilerin (dil, davranış terapisti vb.) azlığıdır.

Otsimo, otizmli çocukların yoğun ve kaliteli bir eğitim almaları için çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin tablet bilgisayarlar aracılığıyla evde verilmesini amaçlar.

otsimo-uygulamaOtsimo, “Otsimo Çocuk” ve “Otsimo Aile” olmak üzere iki ayrı mobil uygulamadan oluşur. “Çocuk” ve “Aile” uygulamalarından oluşan eğitim paketimiz çocuklara eğitsel oyun ve materyalleri sunarken, ailelere işlediğimiz verilerden nasıl eğiteceklerine dair öneriler, oyun mağazası ve uzaktan erişim seçeneği sunar.

  • Çocuklar için ücretsiz eğitim. Otsimo sosyal etki yaratmayı amaçlayan bir girişimdir. Otsimodaki eğitsel oyunlar ve materyaller tamamen ücretsiz olarak indirilip kullanılabilir. Otizm eğitiminin pahalı olması sorununu çözmektedir.
  • Kendi kendine uygulanabilir. Çocuk uygulaması kendi kendine uygulanabilir olarak tasarlanmıştır. Çocuklar öğretmene ve başlarında biri durmasına gerek kalmadan eğitsel oyunları kendileri oynayıp öğrenebilir. Bu sayede otizm eğitim masrafları düşmektedir. Oluşturduğumuz oyunlar “Uygulamalı davranış analizi” (ABA: Applied Behavior Analysis) sisteminin tablete taşınmış halidir.
  • Mobil. Bu sayede herhangi bir yerde fiziki şartlara (okula veya özel bir odaya) ihtiyaç duymadan eğitim sürdürülebilir kılınmıştır. Bu sayede eğitim maliyeti düşmektedir.

Otsimo otizmli çocukların eğitimindeki en büyük problemlerinden biri olan konsantrasyon eksikliğini oyunlaştırma teknikleriyle çözer. Her çocuk gibi otizmli çocuklarda tabletlere ilgi duymaktadır. Otizmli çocuklar eğitime ortalama 5-15 dakika arasında odaklanabilirken, tablet kullanırken bu süre 45-50 dakikaya kadar çıkabilmektedir. 

Güncel İçerikler