Türkiye’den Sosyal Girişimcilik Örnekleri

Sosyal girişimcilik, girişimciliğin bir türüdür ve sosyal girişimcilikten de istenirse para kazanılabilir. Sosyal girişimcilik nedir? Topluma ya da toplumun belli bir kesimine önemli bir fayda sağlamayı öncelikli hedef haline getirmiş, kar elde etmeyi ise ikinci plana bırakmış girişimlerdir. Bu girişimlerden de istenirse para kazanılabilir, ya da girişimci sadece çevre elde etmek ya da başka bir amaçla topluma faydalı olmak için bu girişimle uğraşıyor olabilir.

Türkiye’deki sosyal girişimcilik örneklerinden 3 tanesini tanıyalım. Zamanla yenilerini yayınlamaya devam edeceğiz.

Otsimo: Otsimo, otizm sendromlu çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin tablet bilgisayarlar aracılığıyla evde verir. Bu sayede çocuklar kaynaştırma okullarına devam edebilirler.

Givin: kaynakları en verimli şekilde kullanarak, iyiliğe daha çok ve daha kolay katkı yapılabilmesini sağlamayı misyon edinmiş bir sosyal girişimdir. Mobil bir pazaryeri üstünden, bireylerin ve şirketlerin, ürün, hizmet gibi her türlü kaynağını satışa sunarak, Sivil Toplum Kuruluşları için kaynak yaratabilmelerini sağlar. Givin üzerinde satışa sunularak elde edilen gelir, satıcıya değil, satıcının seçtiği Sivil Toplum Kuruluşu projesine aktarılır. Kullanıcılar, online ve dönemsel olarak da offline ödüllerle daha çok katkı sağlamaya teşvik edilir. (Givin, çok yakında mobil uygulama olarak lanse edilecektir.)

Tarımsal Pazarlama: Tülin Akın’ın önderliğindeki bu sosyal girişimle tarım yapanlar, alış ve satış ilanlarını ücretsiz yayınlayabiliyor, tarımla ilgili bilgileri toplu olarak görebiliyor, ve tarım borsasını anlık olarak takip edebiliyor. Şimdiye kadar Endeavour ve Ashoka dahil bir çok kurumdan ödül alan Tülin Akın, Nobel barış ödülüne de aday olmuş.

Güncel İçerikler