Türk Melek Yatırımcılığının Gelişememesinin Sebepleri

Türkiye’de melek yatırımcılık kavramı çok yenidir. İnternet girişimciliğinin son yıllarda fenomen hale gelmesiyle bu kavram önemini artırmıştır. Dünya geneline baktığımızda Amerikada 200 bin üzerinde bir melek yatırımcı kitlesi olduğu görülmektedir. Türkiye’ye bakarsak 10 bin var mıdır? Artık Keiretsu Forum, Galata Business Angel vb. kuruluşların var olmasıyla Türkiye’de de gelişim sürecine girmiştir. Girişimci yatırımcıyı seçmesi gerekirken, ülkemizde yatırımcı girişimciyi seçiyor. Herkesin aklında bir fikir bir proje var ama para yok, birilerinde para var yatırım yapmak istiyorlar ama ne yapacaklarını bilmiyorlar. İşte Melek Yatırımcılık kavramı dünyada bundan esinlenerek doğuyor.

Ülkemizde her ne kadar bu kavram olmaya başlasa da melek yatırımcılarımız bazı hatalar yapıyorlar ve başarısız oluyorlar.

– Yatırım yaptığı girişimciyi kendi çalışanı gibi görüp maaşa bağlama,

– Sabırsızlık,

– Girişimciye mentör’lük yapmama,

– Kısa zamanda projeden milyon dolar kazanma beklentisi,

– Kendi ağlarını ve bağlantılarını girişimci için kullanmama

gibi Melek Yatırımcılarımızın hataları var. Bunları tabii ki zamanla aşacaklar ama aşana kadar ki olan sürede neler kaybedeceğiz orasını zaman gösterecek. Bu konuda ülkemizde melek yatırımcılık üzerine eğitimler düzenlenebilir. Ve onlara melek yatırımcılık nedir en ince ayrıntısına kadar öğretilmelidir. Böylelikle hem girişimcilerimiz projelerinde başarılı olurlar hem de zamana bağlı olarak yatırımcılar istediği sonuçları elde ederler.

Melek Yatırımcılık önümüzdeki 5 yıl içerisinde inanılmaz gelişecek. Bunun tohumları atılmaya devam ediliyor ve az önce bahsettiğimiz Keiretsu Forum, İstanbul’da şube açarak Türkiye’nin bu alandaki geleceğine büyük ışık tutmuştur.

Güncel İçerikler