1992 doğumlu Musa Sönmez, Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden 2015 yılında mezun oldu. Koç Üniversitesi Girişimcilik Kulübü’ne üyeydi ve yine aynı Üniversite içerisinde Enerji Kulübünü kurup başkanlığını yaptı. Şimdiki ortakları Kaan Telciler ve Kaan İlkyazla bu kulüpte tanıştılar. Bu tanışma iyi bir ortaklığından başlangıcı oldu. Musa, Pollop’un görsel tarafında iyi işler çıkarıyor. Fotoğrafçılık ve video işleriyle uğraşması bu özelliğini destekliyor. Ayrıca Musa’nın IFSAK kısa film festivalinde bu yıl finale kalan kısa filmi var.
Musa, yaptığı stajlardan sonra kurumsal hayatı pek sevemedi ve öğrenciliğinin son döneminde girişimcilikle ilgili dersler aldı. Mezun olduktan sonra yurtdışındaki yüksek lisansını da 1 seneliğine dondurup girişimciliğe yöneldi. Girişimci olma aşamasında hayatıyla ilgili bazı kararları vermek zorunda olduğunu biliyordu. Mezun olduktan sonra kurumsal hayata mı yönelse yoksa yüksek lisans mı yapsa, ya da yurtdışına mı gitse… gibi çelişkiler doldu kafasında. Girişimciliği seçmenin de zor olduğunı biliyordu çünkü Türkiye de henüz tam anlaşılmayan bir işe atılmış oluyorsunuz, aileniz ve çevrenizdekilere yaptığınız işi anlatamayabiliyorsunuz. Bu aşamada ailesi ve arkadaşları, onun bu alandaki en büyük destekçileri oldu.
Pollop’u 3 arkadaş olarak Koç Üniversitesi’nde jüriye karşı sundular. Projeleri beğenildi ve KOç Üniversitesi’ne bağlı olan KWORKS Girişim Hızlandırma Programı’na kabul edildi. Kabul edildikten sonra kendilerine olan güvenleri artan bu ekibin sayısı da bununla beraber arttı.
Pollop, akla gelen her türlü sorunun sorulup oylanabileceği bir sosyal medya platformudur. İnsanların sorularına hızlı yanıt alamama ve diğer sosyal mecralarda sorulan soruların postlar arasında kaybolmasına çözüm olan bir uygulamadır. Ve bunu yaparken de aynı zamanda İnsanların eğlenceli olarak kullanabilecekleri bir uygulama haline dönüştürdüler. Biliyorsunuz kullanıcılara bir uygulamayı ikinci kez kullandırmanın zorluğunu… Onlarda burada özveriyle ve yoğun çalışarak uygulama içerisinde İnsanların daha fazla zaman geçirip, onların soru sormalarını sağladılar.
KWORKS’un sağladığı olanaklar da bir girişim ortamının nasıl olması gerektiğini gösteriyor. Yeni girişimci ve girişimci olmak isteyenlere tavsiyesi; “hayata geçirmek istediğiniz fikri iyi araştırın, fikrinize güvenin ama eksik yanlarını mutlaka görün, fikri hayata geçirmeden önce olabildiğince çok İnsandan görüş alın. Özellikle girişim dünyasını iyi bilen kişilere ulaşıp sorularınızı en çok onlara sorun, herkes içten bir şekilde fikrinizle ilgili yorum yapacaktır. Ayrıca ekosistemin gelişmesi de fikir alışverişi ile olacaktır.”
Girişim dünyasını merak edenler için aynı zamanda hocası da olan Mustafa Ergen’in “Girişimci Kapital: Silikon Vadisi Tarihi ve Startup Ekonomisi” kitabını okumanızı tavsiye ediyor. Anlaşılır bir dille yazılan kitap size farklı bir perspektif kazandıracaktır.
Pollop, KWORKS girişimidir. Kendilerini yakından takip ediyoruz. Gelişmeleri size aktarmaya devam edeceğiz. Musa ve ekibine başarılar dileriz.