İyi Bir İş Planı Hazırlamanın 11 Temel Unsuru

İş planı hazırlamak önce bilgi, sonra özveri sonra ise sabır ve tecrübe gerektirir. Ancak nasıl hazırlamamız gerektiği konusunda her zaman bir desteğe ihtiyaç duyarız. Aşağıda sunduğumuz maddeler ile size yardımcı olmak istiyoruz.

İş planınızı hazırlarken ince eleyip sık dokuyun.

İş dünyasındaki herşey gibi iş planları da belirli iş hedeflerine göre hazırlanır. Planınızın amacı daha iyi bir yönetim, denetim, gelecekte atılacak adımlar, yatırım için ikna metodları vs. olabilir. Peki bu plan hedefi gerçekleştirmek için yeterli mi? Gerçekten, planınızın istediğiniz kadar iyi yazılmış, tamamlanmış, iyi formatlanmış, yaratıcı veya zekice hazırlanmış olması önemli değil. Önemli olan kullanışlı olması. Yapması gerekeni yapamayan bir iş planı iyi bir plan değildir.

Detayları somutlaştırın

Tarihler, deadline’lar, önemli kilometre taşları, görevler, sorumluluklar, satış tahminleri, harcama bütçesi, nakit akışı hesaplamaları… Bu iş ne kadar yürütülebilir kendinize sorun. Düzenli olarak bu parametreleri takip edin.

Nakit akışı

Nakit akışı en önemli kavramdır. Nakit akışı olmayan bir iş planı aslında stratejik plan, pazarlama planı, özet veya bunlar gibi başka bir şey olabilir. Uygun elemeyi siz yapın.

Gerçekçilik

Tüm iş planları yanlış olsa bile, varsayımlarınız, kilometre taşlarınız, deadline’larınız gerçekçi olmalıdır. Plan öyle veya böyle yürütülecek. İmkansız hedefler ve çılgın öngörüler herşeyi vakit kaybına dönüştürebilir. Gerçekçi olun.

Stratejilerinizin ve taktiklerinizin kısa ve kolay anlaşılır özetleri…

İş planları uzun metinlere ihtiyaç duymaz. Metinler ve açıklamalar yabancılar içindir. Ör: Yatırımcı ve bankacılar. Çoğu şirket iş planını sadece işleri daha iyi yürütebilmek için kullanıyor. Ekstra bilgiye ihtiyaç yoksa yazmayın. Strateji ve taktiklerinizi kısa cümlelerle özetleyin. Taktikler pazarlama, ürün, finans planları ile alakalıdır. Taktiksiz bir stratejiyi çöpe atın.

Strateji ve taktiklerin uyuşması

Bu ikisinin sıklıkla uyuşmadığını görmek şaşırtıcı. Strateji odaktır; pazardaki hedef kitle, ürününüzün veya hizmetinizin kilit özellikleri, ayırt edici özellikleri vs. Taktik ise fiyatlandırma, sosyal medya, pazarlama kanalları ve finansal yöntemlerdir. Ve bu iki kavram mutlaka birbirleri ile örtüşmelidir. Mesela gurme bir restoranın eve servis hizmeti olmamalıdır.

İş planı olay ve hedef bazlı oluşturulur

Bir iş planının bileşenleri kullanıma göre farklılıklar gösterebilir. Yatırım planlarınız sizin çıkış planınızı da içinde barındırmalıdır. Internal planlamalarınız bundan farklı olarak biraz market analizi, biraz takım çalışması taktiklerini içerebilir.

Aradığınızı kolayca bulun

Kimseyi planınızın içindeki bir bilgiyi bulması için uğraştırmayın. Başlıklar kullanın (Bullets). Başlıklarınızı seçerken gösteriş yapmaktan kaçının.

Olabildiğince sade olsun

İşi yürütebilecek kadar büyük, düzenli olarak gözden geçirilmiş ve revize edilmiş bir iş planı gerçekten kullanışlı olacaktır. Kullanılmayacak hiç bir şey iş planına dahil edilmemelidir.

Değişime açık olmak

İyi bir iş planı haftalar içinde değişebilir. Varsayımlarınızı listeleyin, çünkü bu varsayımları gözden geçirmek planı ne zaman değiştirip ne zaman aynı haliyle devam edeceğinizi belirlemenizi kolaylaştırır.

Sonuç olarak

Söylediklerim muhasebe değil, planlamadan ibarettir. Projelendirme kısmı size muhasebe ifadeleri ile uğraşmak gibi gelebilir ancak daha çok muhasebenin özet halidir. İş planları ayrıntılı finansal modeller üzerine inşa edilmez. Onlar sadece sağlıklı bilgi edinmek için yeterince detaylandırılmıştır.

Kaynak: http://timberry.bplans.com/2016/01/what-are-the-key-elements-of-a-good-business-plan.html

Güncel İçerikler