Girişiminiz ile Kendi Sağlığınızı Aynı Anda Dengede Tutmak

Girişimci olarak kariyerinize başlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Artık oyunun içinde  olan herkes daha çok kaynağa erişebilmekte ve hiç olmadığı kadar çok bedava bilgiye sahip olabilmektedir. Yatırımcılarla nasıl zaman geçireceğini mi öğrenmek istiyorsun. Git ve google’da arat.  Kısıtlı bir bütçeyle reklam nasıl yapılır öğrenmek ister misin? Sırf bunun için yazılmış kolay erişilebilir kaynaklar var. Ve bunlar gibi yüzlercesi…

Ancak hala kenarda kalan bir ayrıntı var. Nispeten fazla değinilmemiş bir konu: Ruh Sağlığı

Ruh sağlığını neden mi konuşuyoruz?

Yeni girişimciler uzun vadeli başarıya odaklanıp, kısa vadeli acıyı görmezden gelmeye teşvik edilmiştir. Daha çok çalışmak. Daha çok kahve içmek.

Daha az uyumak ve şirketinizin sağlığına odaklanmak. Emin olun yakın zamanda bu fedakarlıklarınıza değecektir.

Ne yazık ki, verimliliğe ayrılmış bu dikkat, startup dünyasında stres ile mücadele etmek için yeterli değildir. Ve bu ihmal, yıkıcı sonuçlara neden olabilir. Girişimciler arasında yapılan bir araştırma; bir girişimcinin depresyona girmeye 4 kat daha meyilli olduğunu gösteriyor.

Yakın zamanda, New York’lu startup kurucusu Faigy Mayer’in trajik ölümü bu hassas konuya biraz dikkat çekti. Bugün, startuplarda stres yönetimine ve bunun girişimciler için önemine değineceğim.

2014 yılında 2 ay içinde, hem annemi hem de anneannemi kaybettim. Aynı dönemde eşim doğum yaptı ve 2 tane sinir bozucu ameliyat geçirdi. Bütün bunlar biz yeni eve taşındığımızda ve ben hızlı ilerleyen bir teknoloji girişimini yürütmeye devam ederken oldu.

Başka bir dünyada bu stressle mücadele etmek kesinlikle daha kolay olurdu. Ancak startup dünyasında zaten tam hızla çalışıyorsunuz. Durup işiniz dışında bir konuyla ilgilenmek neredeyse imkansız.

Peki nasıl başardım? Ve siz aynısını nasıl yapabilirsiniz? Tamamı 2 önemli kavramda saklı, “teslimiyet ve minnetkarlık”

Teslimiyet

Şöyle bir dua vardır: ‘’Bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme sükunetini bahşet, değiştirebildiklerimi değiştirmek için cesaret ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilmek için bilgelik ver’’

Bu dua benim için  kişisel trajedilerden, önemsiz iş problemlerine kadar herşeyle nasıl başa çıktığımın kalbidir. Olayları olduğu gibi kabul ederek hayatıma devam edebildim ve dikkatimi sadece çözebileceğim problemlere verdim.

Bu söylediğim size “söylemesi kolay, yapması zor” bir durum olarak gözükebilir. Fakat eğer bunun üzerinde çalışıp, kendiniz geliştirirseniz, zor zamanlarda harekete geçme kabiliyetine sahip olursunuz. Daha fazlası, bir lider olarak çalışanlarınızın gözünde gerçek bir geminin kaptanı pozisyonuna gelebilirsiniz. Sadece çözülebilir sorunlara odaklanın. Kontrolünüz dışında olanları ise öyle kabul edin.

Akılda kalmasında fayda var, teslimiyet, ciddi bir stresle karşılaşınca hiç bir şey yapmamak anlamına gelmiyor. Bir kriz sırasında, herşeye rağmen dümende kalmak ve gerekeni yapmak, durumun içinden sıyrılmak için olmazsa olmazdır.

Problemleri görmezden gelmek bir teslimiyet değildir.

Minnettarlık

Aşırı stres ve duygusallık anında sağlam durmak kolay bir iş değildir. Bir girişimci beklenmedik kriz ve ya felaketler arasında test edilir. Büyük resmi görmek sizi biraz rahatlatır.

Bu görüşü kazanmanın minnettarlık üzerine pratik yaparak mümkün olduğunu gördüm. Mesela bir taş bulun. Cebinize sığsın ve tüm gün orda dursun. Sabahları bu taşı çıkartıp bakarak, hayatta şükran duyduğunuz herşeyi aklınızdan geçirin: Sağlığınız, dostlarınız, sevdikleriniz ve başarılarınız. İş günlerinde çalışmaya yoğunlaşarak, kafanızdaki hedeften uzaklaşabilirisiniz. Ama cebinizdeki taş size ne kadar daha koşmanız gerektiğini hatırlatacaktır.

Son olarak, günün sonunda cepleriniz boşaltırken bir an durun ve o gün nelerin iyi geçtiğini düşünün. İnsanlar günlerinin büyük bir kısmını kendileri ve dünya için güzide şeyler yapmak için harcarlar. Fakat, günün sonlarına doğru yaşanan kötü bir hadise bize tüm günümüz berbat geçmiş gibi düşünüdürebilir. Bu esnada sağlam duruşa geçmek için minnet taşınızı kullanabilir ve aslında gün içinde neler başardığınızı hatırlayabilirsiniz.

Yoğun iş temposunda, özellikle gece mesaisi yapanların duygusal dengelerini kaybetmeleri çok kolay. Startup dünyası henüz duygusal sağlığınızla ilgilenmiyorken, her girişimcinin gözden geçirmesi gereken bir konu bu. Hepsinden öte hayat ne zaman yolunuza bir trajedi çıkartır bilemezsiniz. Teslimiyet ve minnettarlık üzerine pratik yaparak hayatınızın duygusal dengesini sağlayabilirsiniz. Bu araçlar sayesinde en acımasız şartlarda bile mücadele edebilir ve halen tepeye oynayabilirsiniz.

 

Kaynak: http://e27.co/focus-health-startup-20151231/

Güncel İçerikler