Girişimcilik nedir diye sorulduğunda, sürekli gelişen rekabetçi küresel pazarda, iş kurmak, risk almak veya iş geliştirip düzenlemek ve yönetmek için harekete geçme durumudur. Girişimci ise; öncüdür, yenilikçidir, liderdir.
Girişimci, bir Girişimcilik örneği göstermek için; inisiyatif alır, başarısız olmayı göz ardı ederek risk alır, kendi içgüdüleriyle mantıklı bir şekilde hareket eder. Bazı kişiler ise; girişimciliği inovasyonun ticarileştirilmiş hali olarak görür. Çünkü aklına gelen farklı bir fikri veya geliştirilmesi gereken durumu ilk uygulayan olduğu için böyle görürler.
Yaşınız ne olursa olsun, bir girişimcilik örneği sergileyebilir ve girişimci olabilirsiniz. Senin yaşın küçük, senin yaşın geçmiş, sen daha yaş olarak olgunlaşmamışsın gibi söylemler tamamen yanlıştır. Girişimciliğin yaşı yoktur. Bugün dünyada çok küçük yaşlarda olup, enteresan fikirler bulup bunu hayata geçiren insanları haberlerde görüyoruz. Kendimizden örnek vermek gerekirse; Lise öğrencisi Elif Bilgin, muz kabuğundan plastik üretmeyi başardı. Bugün Whatsapp’ın kurucusu 35 yaşında projesini hayata geçirdi. BiTaksi’nin kurucusu Nazım Salur da ortalama 45 yaşında olan bir girişimcidir. Jimmy Wales de Wikipedia’yı kurduğunda 35 yaşındaydı. Yaş önemli değil demiştik.
Girişimcilik; doğru bir stratejiyle ve doğru zamanda eyleme geçebilmek, sabredip başarılı olmak veya başarılı olmayıp bundan ders çıkarmaktır.
Girişimciliğin bir alt başlığı da Kurumsal Girişimcilik‘tir. Bir önceki yazımda bahsetmiştim. Girişimcilik sadece iş kurmak değildir. Bulunduğunuz kurum içerisinde de bir yenilik, bir proje veya bir fikir üretip geliştirme örneğidir de.
Kısacası; Girişimcilik = girişimci + bilgi + fikir + eylem… (+’ları siz artırabilirsiniz)