Pazarlama’da SMS mi E-Posta mı?

Günümüzde eticaret sitesi olsun olmasın birçok firmanın kullandığı iki önemli pazarlama kanalıdır SMS ve E-Posta. Kendi adınıza büyük bir öz veri ile tasarladığınız kampanyalarınızı duyurmanın en garantili, aynı zamanda da en ekonomik iki yolu. Peki hangisini kullanmak daha mantıklı ve daha kârlıdır? Bu iki pazarlama kanalının artıları ve eksileri nelerdir?

SMS pazarlama, müşteriye kesin olarak ulaşacağınızdan emin olduğunuz tek pazarlama yöntemidir. Spam gibi bir sorunu, gözden kaçma olasılığı, tasarım gereksinimi yoktur. Teknik bilgi gerektirmez. Amaca uygun metni yazın, numaraları girin ve gönderin. Bu kadar basit!

Öteki taraftan SMS, E-Postaya göre çok daha pahalıdır, müşterilerinizde zaman içerisinde antipati yaratma olasılığı çok yüksektir. Tasarım olmadığı için zaman kazansanız da görsellerin yarattığı etkileyicilikten faydalanma imkanınız yoktur ve en önemlisi geri dönüşleri 100% güvenilirlikle ölçümlenemez. Yani gönderdiğiniz SMS’ler satışa dönüştü mü, yatırdığınızın ne kadarını geri kazandınız asla kesin olarak öğrenemezsiniz.

E-Posta ise fayda maliyeti en yüksek pazarlama yöntemi olarak karşımıza çıkar. Uygun stratejiler ile uygulandığı takdirde inanılmaz karlı bir yatırım modeli olabilir. SMS’e nazaran çok daha ucuzdur. Çok kısa sürede çok büyük kitlelere ulaşmanızı sağlar. Orijinal tasarımlar ile farklılaşarak, müşterilerinizin ilgisini çekme imkânınız vardır. Zira yaratıcılığın sınırı yoktur. Yapmış olduğunuz gönderimlerin karşılığını kesin olarak ölçümleyebilirsiniz. Ne kadar açılmış, ne kadar tıklanmış, ne kadarı alışverişe dönüşmüş, müşterilerinizin her adımını takip edebilirsiniz.

Fakat yine öteki taraftan E-Posta, SMS’e göre çok daha teknik bilgi ve emek ister. Her ne kadar görseller fark yaratıyor olsa da bazen zaman kaybı oluşturur. Görsel tasarımları E-Posta’ya dönüştürebilmek için HTML kodlama bilmeniz yada bilen birini yanınızda bulundurmanız gerekir. Türkiye’nin en çok kullanılan Hotmail, Gmail gibi servis sağlayıcılarının spam algoritmalarına hâkim olmanız gerekir ki kullanıcıların gelen kutusunda yerinizi alın. E-Posta pazarlamada var olabilmeniz, tamamen Hotmail ve Gmail’in inisiyatifindedir. Eğer kalitesiz gönderim yapıyorsanız bu kurumlar sizi kara listeye alarak Hotmail, Gmail kullanıcılarına e-posta göndermenizi engelleyebilirler.

Peki bu kadar artı eksi varken hangisini kullanmak daha mantıklı? Cevap: İkisini de! E-posta ve SMS, harika bir şekilde birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Öncelikle SMS’i tüm kampanyalarda kullanarak müşterilerinizi zorlamak yerine sadece önemli kampanya duyurularında kullanmaya çalışın. E-posta, SMS’e göre 1/10 daha ucuzken ve bir kullanıcıya E-Posta yoluyla ulaşabiliyorken neden SMS gönderesiniz ki? Bu iki kanalın hizmet sağlayıcılarını birbirleri ile entegre edin. Yada iki kanalı tek panelde sunabilen bir hizmet sağlayıcısı ile anlaşın. Basit kurgular yaratarak kampanyanızı duyurun. Mesela bir üründe %50 indirim yaptığınızı duyurmak için önce E-Posta gönderimi yapın. 24 saat içerisinde E-Posta’yı açmayan kişilere SMS gönderimi yapın. Böylece hem SMS’in aşırı maliyetinden tasarruf etmiş olursunuz hem de müşterilerinize kesin olarak ulaşırsınız.

Sonuç olarak pazarlamanın hiçbir kanalı birbirinin alternatifi değildir. Doğru yaklaşım ve stratejiler ile bütçenizi eritmeden hepsinden faydalanabilirsiniz. Unutmayın, cep telefonları ve E-Posta gelen kutuları, müşterilerinizin özel alanlarıdır ve bu alanlarda fark oluşturup müşterilerinizin merakını uyandırdığınız noktada başarısız olmanız mümkün değildir.

Güncel İçerikler