Bir türlü takım halinde çalışmayı öğrenemedik. Takım arkadaşımızın göstereceği başarının bizi geri plana itme korkusu yüzünden başarıyı hep erteledik. Takım halinde çalışmanın önemi üzerine dünyadan yüzlerce örnekler verebiliriz. Unutmayın ki, ” birlikten kuvvet doğar.”
Şirketimizde hem müşteri ilişkileri, hem AR-GE, hem pazarlama, hem vs.vs., bunları tek başımıza yapamayız, zaten mantıklı da değil. Yapmaya çalışan tek kişilik Girişimler, Girişim olmaktan öteye geçemiyor. Girişim şirketi demek Dave McClure’nın dile getirdiği gibi “ürünün, müşterinin ve nasıl para kazanılacağının tam netleşmediği” şirkettir. Bu arada Girişim sürecinde şirket olmak zorunda değilsiniz.
Tek başınıza Superman olmayın, “Takım” olun ki size başarı getirsin. Alanlarında uzman kişilerin bir araya gelerek oluşturacağı sinerji ile girişiminiz bir değere ulaşır. Takımda olacak her bireyin başarılı olduğunu bir alan vardır. Finansal Yönetim, Satış Pazarlama, AR-GE, Teknik Bilgi vs..
Melek Yatırımcılar, bir girişime yatırım yapacağı zaman %70 oranında baş Girişimciye ve kurduğu takıma bakar. Hasan Aslanoba’nın stratejisi bu. Operasyonel süreci ağırlıkta olan girişim için asla tek bir kişiye yatırım yapmazlar ya da en kısa sürede takım kurmasını isterler. Takımı ise yukarıda belirttiğim gibi ihtiyaç olan pozisyonda en uygun kişiyi alarak kurmanızı isterler. Yeni girişimin ortalama 3 kişi olması yatırım sürecinde size olumlu etki eder.
En azından takımda;
> Bir kişi teknik donanıma sahip olarak tüm teknik ve sistemsel sorunları çözebilmeli,
> Birisi satış pazarlama üzerine yoğunlaşarak sisteme yeni kişilerin eklenmesini sağlamalı, yeni kullanıcılar eklemeli veya kullanıcıların denemesini sağlamalı, kısacası birilerine bu ürünü satmalı, (girişimden girişime farklılıklar olabilir),
> Bir diğer kişi ise finansal yönetimi sağlayacak.
Tabi yukarıda yazdıklarım sadece o işi yapacak anlamında değiller. Ana işleri olarak bunlarda uzmanlıkları bulunmalı. Bu tarz kurulan yapılar, Melek yatırımcılar tarafından bir değere konuyor.
Fikriniz ne kadar harika olursa olsun, iyi kurulmayan bir yapı ile fikriniz önemsiz olur. Melek yatırımcılar, girişimcilere yatırım yapıyor. Bunu asla unutmayın. Dünyadaki en süper fikir benim diye onların karşısına geçersiniz ancak bir anlamı olmaz. İyi yönetilmeyen bir proje ne kadar parlak fikre sahip olursa olsun başarısızlığa uğruyor.
Takım kurmalıyız, birbirimizi hem sevmeliyiz hem de saygı göstermeliyiz. Her bireyin fikrine gereken önemi vermeliyiz. Sık sık Beyin Fırtınası toplantıları yapmalıyız. Projenin geleceğini ekip olarak kurmalıyız ve asla korkmamalıyız. Takım kurun ki; bir değeriniz olsun, gelecekte bir değeriniz olsun, fırtınalar kopartın.