Geleceğinizin Yatırımı olan “Networking” Oluşturdunuz mu?

Ertuğrul Belen’in Networking kitabını okuduktan sonra aklımda yeni soru işaretleri oluştu. Ben gerçekten tanıştığım insanlarla doğru iletişim kurabiliyor muydum? Bu soruyu kendime defalarca sordum ve yeni fikirler oluştu. Bu soruyu kendinize de sormalısınız. Katıldığınız zirvelerde, eğitimlerde, iş yemeklerinde, toplantılarda vs. görüştüğünüz insanlara kendinizi asansör cümlenizle doğru anlatabiliyor musunuz?

Asansör cümle demek; kendinize kısaca karşınızdakine onun anlayacağı ve kendinizi en iyi anlatacağınız şekilde sunmak. Bir nebze kendinizi profesyonelce zamana karşı yarışarak tanıtmaktır. Ya da anlık olarak karşınızdakine kendinizi onun ilgisini çekeceğiniz şekilde pazarlamaktır.

Geçmişi düşünüyorum da yüzlerce ya da belki de binlerce insanla muhatap olduğumu görüyorum ama kaç kişiyle kendimi geliştirecek şekilde iletişim halindeyim? Cevap: %5 belki sayıyı çok öldürmemek gerekirse %10. Peki ya geriye kalan %90 nerede?

Geriye kalan %90 lık kısım aslında başarısızlığınızın simgesi. Hiç alâkanız olmayan %25 lik kısmı atalım ve geriye ortalama %60-65 lik bir oran kalıyor. Bunların her biriyle işinizle doğru orantılı bir bağlantı, bir iş, bir aracı, bir bilgi kaynağı veya herhangi kişisel gelişim için bir iletişim kursaydınız, emin olun şu an ki durumunuzdan çok farklı bir konumda olabilirdiniz.

Öncelikle Ertuğrul Belen’in dile getirdiği gibi ASANSÖR CÜMLE’nizi oluşturun. Diyelim ki internet konusunun ağırlıklı olduğu bir ortama girdim ve;

Örnek: “Merhaba. Adım Hilmi Öğütcü. Geleceğin en iyi girişim bloglarından biri olacak olan eGirisim.com ‘un kurucusu ve editörüyüm. Sürekli olarak şu alanlarla ilgili paylaşımlar yapıyorum. Sizin de şu şu konularla ilgili olduğunuzu duydum ve sizinle şu konularda görüşmek isterim. Buyrun bu benim kartım. Buradan benimle iletişim kurabilirsiniz…” vs derken durum karşınızdaki kişinin ilgisine göre şekillenebilir. En azından ben asansör cümlemi böyle oluşturdum sayılır ve geliştirilebilir.

Bilgisayarınızda yedeği olacak şekilde Networking Book oluşturun. Bunu bir excel sayfasında yapabilirsiniz. Aldığınız kartvizitleri en azından buraya kaydedin. En önemlisi ise kaydederken mutlaka bir sekmede “açıklama” kısmı oluşturun ve o kişiyi nereden tanıdığınızı kısaca ifade edin. Bu liste sizin kendi Girişimcilik hayatınız için önemli bir adım olacaktır.

Tanıştığınız insanlara kısa bir zaman sonra bir mail gönderin veya duruma göre onları arayın ve onunla tanıştığınız için çok memnun olduğunuzu dile getirin. Bu etkileşim anında yine kendinizi kısaca tanıtın ki sizinle nerede tanıştığını hatırlamak zorunda kalmasın. Artık bundan sonraki süreçte büyük bir ihtimalle sizi unutmayacaktır. Yarın bir gün sizinle alâkalı bir konuda yardıma ihtiyacı olduğunda size ulaşacaktır. Bunun örneğini ben defalarca yaşıyorum.

Bir söz vardır. “En iyi yatırım, insana yapılan yatırımdır.” Siz de gelecek yatırımlarınızı iş ilişkilerinize yaparsanız, bir zaman sonra bunların hayatınızın her noktasında fayda sağladığını göreceksiniz. Networking oluşturmak da büyük bir yatırımdır.

Güncel İçerikler