Girişimcilik etkinliklerinde sadece arkadaşlarınızla konuşmaktan vazgeçin

Sizlere bugünden itibaren 2011 yılından bu yana girişimcilik ekosistemi içerisinde bulunduğum süre içerisindeki gördüklerimi, duyduklarımı ve yaşadıklarımı anlatmaya çalışacağım.

Yıllardır girişimcilik etkinliklerini takip ediyor ve gidiyorum. Ekosistemde neredeyse girmediğim kurum ve kuruluş kalmadı gibi. Ancak en çok gördüğüm sıkıntılardan biri, girişimcilik etkinliklerindeki katılımcıların hep kendi arkadaşlarıyla konuştuğu, etkinlik boyunca onlarla zaman geçirdiği oldu. Artık o etkinliklerde arkadaşlarınızla konuşmama vakti geldiğini düşünüyorum. Özellikle buralara katılırken yanınızda mutlaka kartvizit olsun. Her ne kadar dijitalleşirsek dijitalleşelim, o kartvizitin yerini ne uygulama tutar ne de LinkedIn…

Hiç tanımadığınız birine yaklaşın ve sıcak bir gülümsemeyle selam verin, kendinizden bahsedin, karşınızdakini tanıyın. Emin olun hiç tahmin edemediğiniz kapıların açıldığını göreceksiniz.

Bir gün Workinton Levent‘te düzenlenen The Pitcher etkinliğine katılmıştım. Adını şu an hatırlayamadığım bir melek yatırımcı etkinlik sonuna doğru en öndeki oturduğu yerden kalktı ve arkaya aynı şu şekilde seslendi:

“Arkadaşlar bu alanda yaklaşık 200 kişi var ve ben 3 saattir melek yatırımcı kimliğimle buradayım. Hiç kimse gelip bana siz kimsiniz neler yapıyorsunuz diye sormadı, benimle tanışmadı. Siz nasıl yatırım alacaksınız? Yatırımcılarla nasıl tanışmayı planlıyorsunuz?.” dedi ve kimse birşey diyemedi. Girişimcilik dünyasındaki saygın kişilerden biri bunu söyleyen. Buradan yatırımcıya da kulp takmayın. Ne demişler? Adam haklı.

Bu serzenişi yapan yatırımcı %100 haklıydı. Nasıl melek yatırım bulabilirsiniz gibi konulara farklı yazılarda değineceğim.

Etkinliklerde cesaretinizi toplayın ve hiç tanımadığınız birilerinin yanına yaklaşın ve onlarla tanışın. Kimse size gülmez, alay etmez ya da farklı bir amaçla geldiğinizi düşünmez. Küçüklükten bu yana ailelerimiz sürekli yabancılarla konuşmamamız gerektiğini, el içinde susup oturmamız gerektiğini anlattı. Artık bunları yıkma vaktimiz geldi. Sadece yatırım aramak değil, yeni iş fırsatları doğurmak için de kabuğumuzdan çıkmalıyız.

Girişimciliğe gerçek gözlüklerle bakarak serinin ilk yazısı bununla beraber başlamış oldu.

Görüşmek dileğiyle.

Güncel İçerikler