Perseverance, Kızıl Gezegen’de kaya örneği toplama denemesinin ilk aşamasında başarısız oldu

Mars Keşif Programı için Jezero kraterinde keşif yapan Perseverance keşif aracının, ilk örnekleme faaliyeti sırasında hiçbir kaya örneği toplamadığı duyuruldu.

NASA’nın Mars Keşif Programı kapsamında 30 Temmuz 2020’de fırlatılan ve 18 Şubat 2021 tarihinde Jezero kraterine başarıyla iniş yapan Perseverance, Kızıl Gezegen’deki kaya örneği toplama görevinin ilk aşamasında başarısız oldu.

43 adet titanyum numune tüpü taşıyan Perseverance keşif aracının, kaya ve regolit örneklerini toplayarak gelecekteki analizler için Jezero kraterini keşfetmesi bekleniyordu. Ancak, NASA tarafından yapılan açıklamaya göre Perseverance, Mars’ta bir kaya örneği toplama ve bir örnek tüpüne yerleştirmeye yönelik ilk denemesinde başarısız oldu. Dünya’ya gönderilen veriler, aracın ilk örnekleme faaliyeti sırasında hiçbir kaya örneği toplamadığına işaret ediyor.

Paylaşılan bilgilere göre Perseverance örnekleme sistemi, numuneleri çıkarmak için 2 metre uzunluğundaki robot kolunun ucunda içi boş bir karot ucu ve matkap kullanıyor. NASA, araçtan alınan telemetrinin ilk girişim sırasında matkap ve ucun planlandığı gibi takılı olduğunu ve numune tüpünün işlendiğini gösterdiğini açıkladı.

Henüz, örnekleme işleminin neden başarısız sonuçlandığına dair kesin bir sonuca varılmasa da bilim insanları ne olduğunu araştırıyor. Perseverance proje yöneticisi Jennifer Trosper, bu başarısız denemenin, karot alma sırasında büyük ihtimalle boş tüpün beklenen şekilde çalışmaması ve daha az olasılıkla Perseverance’ın Örnekleme ve Önbelleğe Alma Sistemi ile ilgili bir donanım sorununun sonucu olduğunu düşündüklerini belirtti.

Trosper, önümüzdeki birkaç gün içinde ekibin sahip oldukları verileri analiz etmek için daha fazla zaman harcayacağını ve boş numune tüpünün temel nedenini algılayabilmek için bazı ek teşhis verileri alınacağını bildirdi.

Güncel İçerikler