İki Türk girişimcinin San Francisco’da kurduğu Fal.ai, 23 milyon dolar yatırım aldı

Yapay zeka tarafından üretilen ses, video ve görüntüler için geliştirici odaklı bir platform olan Fal.ai, bugün Andreessen Horowitz (a16z), Black Forest Labs kurucu ortağı Robin Rombach ve Perplexity CEO’su Aravind Srinivas gibi isimlerin olduğu yatırımcılardan 23 milyon dolar fon topladığını açıkladı.

Bu iki turlu bir anlaşma: Fal’ın toplamının 14 milyon doları Kindred Ventures liderliğindeki bir Seri A diliminden geldi; kalan 9 milyon dolar ise daha önce duyurulmamış, a16z liderliğindeki bir tohum yatırım turundan yapıldı.

İki Türk girişimci Burkay Gür ve Görkem Yurtseven, Fal’ı (kısaca “Özellikler ve etiketler”) 2021’de hayata geçirdi. Yurtseven daha önce Amazon’da yazılım geliştiricisi olarak çalışırken, eski bir Oracle mühendisi olan Gur, Coinbase’de birkaç yıl boyunca makine öğrenimi gelişimine öncülük eden ekipteydi.

Gur ve Yurtseven, pandemi sırasında yan projelerde çalışırken, uzun zamandır da arkadaş oldukları AI bulut altyapısına yönelik artan talebi fark ettiler; özellikle de üretken yapay zeka modellerini çalıştırmak için altyapıya bir ihtiyaç söz konusuydu.

Fal.ai iki ürün sunuyor: modelleri çalıştırmak için özel olarak yönetilen hesaplama, iş akışları, görüntü, ses ve video üreten açık kaynaklı modeller için API’ler sunuyor. Fal, Grok’ta görüntü üretimini destekleyen model olan Black Forest Labs’ın Flux’unu barındıran ilk platformlardan biriydi, X’in tartışmalı sohbet robotu olarak biliniyor.

CoreWeave gibi birçok bulut rakibi aynı doğrultuda kaynaklar sağlıyor. Ancak Gur, Fal’ı farklı kılan şeyin ölçeklenebilirliği olduğunu savunuyor.

Güncel İçerikler