Sağlıklı fast casual restoran markası Basil’de kurucu ekip hisselerini devrederek şirketten exit etti. Sercan Değirmenci, Hüseyin Helvacı ve Zafer Elcik tarafından 2022 yılında kurulan Basil, yeni dönemde Zeynep Köksal Yaykıran liderliğinde büyüme yolculuğuna devam edecek.
ODTÜ’den üç arkadaşın Türkiye’den sağlıklı ve ölçeklenebilir bir fast casual marka çıkarma hedefiyle hayata geçirdiği Basil, dört yıllık süreçte 5 şubeye ulaştı. Salata, bowl, burrito ve farklı sağlıklı öğün seçenekleri sunan marka, operasyonlarını daha kurumsal ve ölçeklenebilir bir yapıya taşıyarak Türkiye genelinde büyümeyi hedefliyor.
Gerçekleşen hisse devrinin ardından kurucu ortaklar Sercan Değirmenci, Hüseyin Helvacı ve Zafer Elcik, Basil’deki aktif rollerinden de ayrılıyor. Yeni ortaklık yapısıyla birlikte markanın operasyonları ve mevcut şubeleri Zeynep Köksal Yaykıran liderliğinde devam edecek.
Basil’in erken dönem yatırımcılarından Mehmet Atakan Foça ise yeni dönemde de şirkette yatırımcı olarak yer almaya devam edecek.
Basil daha ölçeklenebilir bir yapıya geçmeyi hedefliyor
Ağustos 2022’de kurulan Basil, kuruluşundan itibaren yerli üreticilerle çalışma, kaliteli ürün kullanımı ve sürdürülebilir bir operasyon modeli oluşturma yaklaşımıyla hareket etti.
Marka yalnızca restoran zinciri olarak değil; tedarik, mutfak operasyonları, müşteri deneyimi ve dijital sipariş altyapısı dahil olmak üzere farklı noktalara ölçeklenebilecek bir yapı üzerine geliştirildi.
Yeni dönemde Basil’in mevcut marka değerlerinin korunmasının yanı sıra operasyonların daha kurumsal hale getirilmesi, yeni noktalara ulaşılması ve markanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.
Basil Kurucu Ortağı Hüseyin Helvacı, exit süreciyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Basil bizim için bir restoranın çok ötesinde, Türkiye’den sağlıklı, erişilebilir ve sürdürülebilir bir fast casual marka çıkabileceğine dair en net kanıt. Ağustos 2022’de başlayan bu yolculuğun bugün gerçek bir markaya ve 5 şubelik bir yapıya dönüşmüş olmasından gurur duyuyoruz. Kurucu ekip olarak Basil’in tohumlarını biz attık; şimdi markanın bir sonraki büyüme aşaması için doğru yapıya geçtiğine inanıyoruz.”
Basil’in yeni dönem liderliğini üstlenen Zeynep Köksal Yaykıran; “Basil bugüne kadar Türkiye’de temiz içerikli, hızlı, ulaşılabilir ve sağlıklı yemek kategorisinde güçlü ve benzerlerinden ayrışan bir marka oldu. Biz bu değeri koruyarak Basil’i daha kurumsal, daha ölçeklenebilir ve daha güçlü bir yapıya taşıyacağız.”
Türkiye’de temiz içerikli ve sağlıklı yemeğe erişimi yaygınlaştırmanın temel hedeflerinden biri olduğunu belirten Yaykıran, Basil’i farklı beslenme ve diyet ihtiyaçlarına cevap verebilen ve günün farklı saatlerinde tercih edilebilecek bir marka olarak büyütmek istediklerini ifade etti.
Mehmet Atakan Foça yatırımcı olarak devam edecek
Basil’in erken dönem yatırımcılarından Mehmet Atakan Foça; “İlk günden bu yana Türkiye’den güçlü bir sağlıklı yemek markası çıkabileceğine inandığım için Basil’de yer alıyorum. Kurucu ekibin ortaya koyduğu vizyon ve markanın bugün geldiği nokta çok değerli. Yeni dönemde de Basil’de yer almaktan mutluluk duyuyor, markanın büyüme yolculuğuna destek vermeyi istiyorum.”
Kurucu ekibin exit’iyle Basil’in kuruluş ve ilk büyüme dönemi tamamlanırken, marka bundan sonraki süreçte Zeynep Köksal Yaykıran liderliğinde yeni şubeler ve daha ölçeklenebilir bir operasyon modeliyle büyümeyi hedefliyor.